Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Komt er nou nog een ei in De Mortel?

Margot de Kam | donderdag 30 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 203x

Bij de slechtvalken van de Mortel wachten we op wat komen gaat. Wat de natuur ons brengt en voorschotelt. Ook in de Mortel, zoals eigenlijk bij alle broedplekken, is verdediging van het territorium nodig en zien we soms andere slechtvalken. Toch zijn de ontwikkelingen bij dit paar heel gewoon.
prooi-overdracht van snavel tot snavel

Prille verkering

Het is mooi dat we  kunnen meemaken hoe een nieuw koppel elkaar leert vertrouwen. Ze kennen elkaar nog geen 3 weken. 10 maart zagen we man BUS voor het eerst in de kast.

In het begin zagen we dat hij plagerig deed met het aanbieden van prooitjes. Met de snavels dichtbij elkaar is een beetje eng als ze elkaar net kennen. De vrouwtjes zijn zo groot en sterk. De prooi, al vliegend, van klauw tot klauw overgeven is dan makkelijker.

Met paringen hebben ze meteen geen problemen, dat doen ze al snel. Echter prooitjes overgeven van snavel tot snavel zagen we pas eind vorige week en baltsen in de kast, dat was 21 maart pas voor het eerst. En heel kort. Een filmpje daarvan staat onderaan blog. En pas sinds 3 dagen rusten ze wat langer samen bij de kast.

 

Hij gooit al zijn charmes in de strijd

Als een koppel elkaar leert kennen in het broedseizoen, duurt het minimaal twee weken voordat er eicellen kunnen gaan rijpen bij het vrouwtje. Ze moet overtuigd zijn van een veilige nestomgeving en een man die haar kan helpen om kuikens groot te brengen. Man BUS  bewijst zich door voortdurend met prooitjes aan te komen en indringers te verjagen. Ook laat hij zien hoe mooi hij kan vliegen, zwierende en buitelende shows weggevend voor de nestkast.

Door het gedrag van het mannetje komen er in de juiste omstandigheden bij het vrouwtje hormonen los, die haar lichaam tot de rijping van eicellen aanzetten.

 

En zij gedraagt zich als een Diva

Goh, wat kan het vrouwtje geringd 4NL gillen! Zij bedelt om prooi en om paringen. Dit hoort bij het baltsgedrag. Ze is ook steeds meer bij de kast. Ze bekijkt de hoeken, pikt en schraapt in het grind. En ze hangt loom en doorgezakt te hangen. Ze hecht zich met dit gedrag aan de nestplaats. Ze bereidt zichzelf en haar nest voor.

Ze verplaatst zich vaak log en traag in de kast. Ze gaat al regelmatig ‘proefzitten’ bij de kuil. Dat zijn tekenen dat de eicellen kunnen gaan rijpen. Het vrouwtje 4NL neemt rustig alle tijd. Ook een teken dat er voor haar relatieve rust is in het territorium.

 

Derden, ongewenste vreemde valken, indringers

Het is ook normaal dat het territorium verdedigd wordt. De meeste slechtvalken zijn zwervend, zonder broedplaats.

Wat we deze week op de Mortel zo dichtbij in beeld kregen, waren echter geen slechtvalken die heftig kwamen aanvallen, Er was een vrouwtje, in haar tweede kalenderjaar, dat wil zeggen vorig jaar geboren, en nog in jeugdkleed. Die werd rustig weggeleid uit het territorium. Zulke jongen komen vaak even kijken of ze een prooi kunnen wegbedelen.

De andere slechtvalk kwam zelfs brutaal in de kast kijken, tot het vrouwtje op het rooster landde. Wij lazen zijn ring: HOT, is uit 2021, Hilvarenbeek. We hoorden hem chitterend wegvliegen. Even later landde hij achter de kast, en kwam man BUS op hem af, weer vloog slechtvalk HOT chitterend weg. Chitteren is een geluid dat onschuld en of overgave betekent. Dit mannetje HOT is net in zijn derde kalenderjaar, net volwassen, en lijkt voor BUS geen dreiging.

 

Dus, komt er nou nog een ei?

We moeten verder gewoon rustig afwachten. Er zijn paringen, er is voldoende voedsel, het vrouwtje heeft aandacht voor haar nestplek. Er is nog alle tijd om eieren te leggen, zeker tot half april is dat mogelijk.

Hieronder een kort filmpje met het eerste baltsgesprek, een paring met bijhorend geluid, en het bezoekende mannetje HOT, die ook het geluid van overgave maakt: chitteren, kort uitgestoten chichichichichi betekent 'ik heb geen kwaad in de zin', de mannen gebruiken het geluid ook bij de paring.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs