naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Eerste vliegoefeningen jonge huiszwaluw   *   Hoe zal het de jonge vogels vergaan in deze tropische dagen?   *   Vierde zwaluwjong groeit als kool   *   Vandalen? Of gewoon slimme vogels..   *   Voor alle vaders❤️
Toon alle blogs & vlogs

Door Leo Daanen
Stork

Kom maar mee

Leo Daanen, STORK | dinsdag 10 juli 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 331x

Ja kom maar, dan neem ik jullie heel even mee naar de poel in het Niersdal.
Foto Leo: Collage de jonge ooievaars bij de poel, later samen lunchen met Pa, gezellig hé

De poel

Wat jullie zien op de webcam is het weiland achter de Niers, maar wat jullie niet zien is de Poel. Deze ligt een stuk verder naar links in het weiland. Op de grote foto (Header) zie je hoe de poel ingedroogd is tot nog een klein plasje water. Het zand wat je hier ziet, is normaal gesproken allemaal water, maar je ziet de natte oever om het water dagelijks kleiner worden, zo ook het plasje wat er nog over is.  

Even voor jullie naar Gennep

Ik hoor en zie vaak vragen in het clubhuis (chat) waar is die poel eigenlijk en kunnen we de camera niet draaien en inzoomen op de poel? Nee de poel is te ver weg van de webcam en inzoomen kan en mag wegens de privacy ook niet, dus helaas. Maar als jullie niet naar de poel kunnen kijken, dan ga ik toch even voor jullie naar Gennep naar de poel. Dus virtueel neem ik jullie ook even mee oké !!

Foerageren

Eerst thuis even snel op BdL kijken en ja hoor ze zijn van het nest, dus zitten ze bij de poel. Snel fotocamera, grote lens, extra accu en als ik in Gennep aankom staat er een op het nest en de ander op de schoorsteen aan de andere kant. Grrrrrr, dat heb ik nou weer, sta ik hier en zij daar Pffffff. Maar na enkele foto’s bij en op het nest gemaakt te hebben, vliegt er eentje weg, even later de ander ook, maar die cirkelt een rondje en gaat weer terug op het nest. Ik besluit om naar de poel te rijden en eentje staat er dus al, de ander kwam gelukkig ook aanvliegen. En zoals jullie zien op de foto boven en de bovenste foto in de collage foerageren ze in en rondom de poel. Althans wat er nog van over is.

Wel wennen zeg !

Op foto 2  in de collage zien jullie beide ooitjes weer opvliegen. Een stel kraaien die ook aan de rand van de poel liepen vlogen met groot kabaal op. Dat is wel effe wennen zeg, dus ook de geschrokken ooievaars gingen op de wieken. Nee niet de wieken van de molen haha, maar gelukkig na een rondje landde ze weer bij de poel. Heerlijk door de blubber pikkend naar wat eetbaar klein spul.

Sneller dan ik

Dan hoor ik in een keer de jongen piepen, dit is een geluid dat ze maken met bedelen om wat te eten te krijgen. Ik kijk rond en jawel een stuk verderop komt Pa aangevlogen. Jeetje denk ik nog, die zijn nog sneller dan ik, want wat zien zij dat snel zeg. Pa landde een stukje verderop, dus hup beide kuikens letterlijk en figuurlijk in de sokken en rennend naar Pa. Ja beide hebben ze nu witte kniekousen aan met daar overheen nog zwarte lage sokken ;-) Piepend en wapperend met de vleugels op de sokken naar Pa en ja hoor dat bedelen werd beloond met een heerlijke lunch in het Niersdal. Dus zoals ik eerder in de chat al zei, wordt niet alleen op het nest gevoerd, maar ook ter plaatse.

Tot slot nog even met Mihari en Kroeskarper gezellig staan te buurten, op de dijk bij de poel.

Groetjes,   Leo.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht