Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Broedende vrouw zeearend met snavel een beetje open (Webcam screenshot 14 maart 2024)

Door Rianca Vos

Koelen op een warme lentedag

Rianca Vos | donderdag 14 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 61x

Nu onze zeearenden zijn begonnen met broeden is het afwachten geblazen. Op deze mooie warme lentedag is te zien dat de snavel van de zeearend een beetje open staat. Maar waarom doen ze dit?

Koelen

Vogels zijn warmbloedig en hebben een stabiele lichaamstemperatuur. Om als vogel zijnde hun lichaamstemperatuur op peil te houden, houden ze hun snavel open als het warmer is. Vogels kunnen niet zweten en gebruiken daarom een andere manier om af te kunnen koelen. Door de snavel open te houden en versneld en oppervlakkig te ademen verdampt er een deel van hun speeksel waardoor ze extra warmte kwijtraken. Gelukkig kunnen vogels over het algemeen goed tegen de warmte door hun hoge lichaamstemperatuur en snelle stofwisseling. Nu de lente al even begonnen is en met een aankomende zomer in het vizier zal het kwik verder stijgen. Hierdoor zal vaker een zeearend te zien zijn met een open snavel om af te koelen.

Over lente gesproken! Onze zeearenden zijn druk om de beurt bezig met het uitbroeden van de eieren en manlief vliegt geregeld met prooien aan. Het is nu geduldig wachten wanneer het eerste kuiken uit het ei kruipt.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs