Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
foto Arda van der Lee

Door Arda van der Lee
STORK

Knipogen

Arda van der Lee, STORK | donderdag 21 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 596x

De broedende ouder zit uren achter elkaar op het nest; in een soort trance, lijkt het wel. Geen beweging te zien, of toch? Wordt daar geknipoogd?
foto Pieter Halbertsma

Vogels hebben drie oogleden. Een onderste en bovenste ooglid, dat ze gebruiken om de ogen te sluiten tijdens de slaap. Net als wij. Maar ze hebben ook een derde ooglid.

Knipvlies

Omdat het hoornvlies altijd vochtig en schoon moet zijn, wordt er regelmatig door traanklieren vocht op het hoornvlies 'gedruppeld'. Het afvegen van dit vocht gebeurt niet zoals bijvoorbeeld bij de mens door met de oogleden te knipperen, maar door het derde oogvlies, het knipvlies. Dit knipvlies 'klapt' vanaf de snavelzijde over de ogen.

Het is doorzichtig en daarom is er bij vogels die niet slapen geen moment dat ze niet de omgeving waarnemen, geen moment dat er geen licht op het netvlies valt. Wel zo veilig.

Close-up

Nu de vogels zo stil zitten te broeden is het knipperen van het knipvlies goed te zien, tenminste als je het oog groot in beeld krijgt. Bv. met een goede verrekijker of telescoop. De 2 close-ups van het oog met en zonder een dicht knipvlies zijn dan ook gemaakt met een telescoop.

foto Pieter Halbertsma

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs