Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
still van beleefdelente.nl

Door Jessica van Zetten

Knappe koppen

Jessica van Zetten | maandag 5 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 157x

Knappe koppen zijn de ouders van het kuiken! Ze blijven het kuiken voorzien van de nodige caloriƫn en, zoals Claudia al aanstipte, ook van de nodige mineralen.
still van beleefdelente.nl

Door de ogen van een ander

In het door Romke gemaakte filmpje over het eten van een vliegje/nachtvlinder, zien we iets heel bijzonders gebeuren. Een van de ouders geeft het diertje, nog levend, aan het kuiken. Het kuiken krijgt hem niet meteen te pakken en loopt er een beetje achteraan te vangen. Een van de ouders realiseert zich dat het kuiken zo een maaltijd mis gaat lopen en grijpt in, doodt het insect en laat het opeten door het kuiken. De oudervogel toont daar een staaltje inzicht wat heel logisch lijkt, maar toch bijzonder is. De ouder verplaatst zich namelijk in de situatie van het kuiken, realiseert zich dat het kuiken dit nog niet kan, en grijpt in. Dit suggereert in oorzaak-gevolg denken, en dat is best knap! Al kan het natuurlijk zo zijn dat de ouder toevallig weer passeerde en het insect 'gewoon' gedood heeft. 

 

oefenen - oefenen - oefenen

Bij vele diersoorten observeren we dat de ouders oefen situaties creëren voor hun jongen. Bijvoorbeeld door een half verdoofde prooi mee naar het nest te nemen en de jongen hier op te laten jagen. Heel vervelend voor de prooi, maar een hele belangrijke les voor de jongen. Het opleidtraject van de jonge scholekster verloopt ook een beetje zo. Door goed te kijken naar wat hij aangeboden krijgt van zijn ouders, en later op het grasland zijn ouders na te doen, leert hij stukje bij beetje om voor zichzelf te zorgen. Daarbij komen verschillende facetten aan bod. Kennis over wat eetbaar is, maar ook over hoe het gevangen en verorberd moet worden. De motoriek van het kuiken groeit daar in mee. Het leren 'bedienen' van dat lijf met die lange poten en snavel is nog best een klus. Je ziet ook dat de bewegingen van het kuiken nu nog houterig zijn, hier komt vanzelf meer elegantie in. 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Scholekster Alle Beleef de Lente blogs