Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Screenshot Beleef de Lente-cam

Door Sharon Lexmond

Kloppende hartjes (en 1 stille???)

Sharon Lexmond | vrijdag 22 februari 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1076x

Bosuilen op zích waren mij wel bekend. De wereld van Beleef de Lente kende ik nog niet zo heel erg goed en Wom’s en Wam ‘s??? Geen flauw idee... Nu weet ik gelukkig beter :)

Een nieuw lid van het bosuilenteam

Mijn naam is Sharon Lexmond en ik mag dit jaar het bosuilteam versterken door iedere week een blog te schrijven. In mijn dagelijks leven werk ik in een vogelopvangcentrum waar wilde vogels revalideren, met als doel hen uiteindelijk in goede gezondheid weer vrij te kunnen laten. Veelal zijn de dieren in de knel gekomen door toedoen van de mens. We verzorgen slachtoffers van hondenbeten, katslachtoffers en bijvoorbeeld slachtoffers van visgerei. Ook spalken we breuken, hechten we wonden en wassen we besmeurde vogels. Heel veelzijdig en dankbaar werk.

En dan nu verder met ons Limburgse Bosuilenkoppel!

 

3 eieren en 1 deuk?

Wat we tot nu toe op de beelden hebben kunnen zien én in de blogs konden lezen, is dat mevrouw Bosuil al goed verzorgd wordt door meneer Bosuil. De drie eieren laten zich goed bekijken als mevrouw B. de kast verlaat om even de vleugels te strekken en toilet te maken. ‘t Ziet er op dat moment allemaal wat stilletjes uit en precies nu net komt een melding door dat men een deukje in 1 van de eieren lijkt te zien... De beelden worden vanavond en vannacht extra goed bekeken. Uitsluitsel kan helaas niet helemaal gegeven worden. Een deuk zou funest kunnen zijn voor t embryo in het ei als er een scheurtje in de schaal ontstaan is. Klik hier voor de beelden. Maar wat gebeurt er nu precies IN die eieren? Omdat we dit niet kunnen zien, zal ik dit zo goed mogelijk proberen te omschrijven. Erop hopende dat alles goed zal gaan natuurlijk.  

 

Eiwit en dooier

Dit zijn maar 2 onderdelen van wat zich binnenin een ei bevind. Een ei bevat nog veel meer. Op de dooier ligt namelijk een kiemschijf. Dit is klein vlekje vanwaaruit de groei van het embryo start en dit zal zelfs uiteindelijk het naveltje gaan vormen. (Jaja, ook vogels hebben naveltjes!) De hagelsnoeren houden de dooier netjes op zijn plaats. Dan hebben we ook nog de luchtkamer die, naarmate het kuiken gaat groeien, steeds groter wordt. Onderaan deze pagina zie je een plaatje waar ieder deel aangewezen word.  

 

Hoe staat t met onze ''Kuuks-in-de-maak''?

Mevrouw Bosuil heeft op haar buik een broedvlek zitten. Op die plek zijn de veren uitgevallen en is de huid extra gezwollen en warm. Door te ‘schuddelen ‘ en goed op de eieren te gaan zitten, bereiken de eieren uiteindelijk een temperatuur van ongeveer 38℃ en een luchtvochtigheid van zo’n 45%. Onder invloed van deze 2 factoren, vormt zich een heel aderenstelsel door het gehele ei heen.

Mevrouw Bosuil draait de eieren ook regelmatig om. Dit doet zij om te zorgen dat de embryo’s niet naar de bodem van de eieren zakken en dat de bloedvaatjes gestimuleerd worden om optimaal voeding en vocht aan- en af te voeren.  Hierdoor zijn we op dit moment, na ongeveer 11 dagen broeden, zelfs al zover dat er embryo’s van méér dan een halve centimeter in het ei zitten! Welliswaar lijken het nu nog mini-boontjes zonder ledematen, het is al duidelijk waar de oogjes zitten en de basis voor de hersentjes is al gevormd. Ook kloppen de hartjes al. Dit deden ze zelfs al vanaf dag 3!! Hoe bijzonder is dat...

 

Over een week zal ‘t er allemaal al heel anders uitzien. Laten we duimen dat het deukje toch geen deukje blijkt te zijn.

Mascha Spijkers voor VBN

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs