Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kleurtjes

Peter de Vries, NIOO | dinsdag 2 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 151x

Gedurende het broedseizoen kijken wij in honderden nestkasten. En dan kom je zo af en toe wel eens een heel bijzonder nest tegen.
Kim Stitzinger

Hier twee voorbeelden van toch wel erg kleurrijke Pimpelmees nestjes. Vooral die met de blauwe veertjes hieronder is toch wel bijzonder; van welke vreemde vogel zullen die afkomstig zijn? Ik heb geen idee, geloof niet dat er Nederlandse vogels zijn met dit soort blauwe veren...

Langzaam begint het broedseizoen een beetje vorm te krijgen. Tijdens onze controle gisteren kwam ik redelijk wat broedende vogels tegen, maar toch ook wel een aantal kasten met een compleet nest zonder eieren. Ook gisteren bij vier nestjes gecontroleerd of de eieren waren uitgekomen (wij noemen dat 'hatch-checks'). Van deze nestjes bleek alleen die van de Boomklever uitgekomen te zijn, de eitjes van de andere nesten (Koolmees) bleken nog niet uitgekomen te zijn.

Ik kreeg verschillende berichtjes (dank doorvoor) van nestjes waarbij eitjes op verschillende dagen uitkwamen. Ook wij zien dit wel af en toe, vooral als het een periode koud weer is. Blijkbaar beginnen de Koolmezen dan al met broeden terwijl er toch nog eitjes bijgelegd worden. Het probleem is dan natuurijk dat eitjes niet allemaal tegelijk uitkomen, en dat je dus een nestje met jongen van verschillende leeftijden krijgt. En dan delven de jongen die later zijn uitgekomen vaak het onderspit. De oudere jongen bedelen veel luider en zijn ook sterker dan de nakomertjes.  

En dan nog onze eigen Beleef de Lente Koolmees. Het vrouwtje is gereed met leggen en sinds een paar dagen druk aan het broeden. Als ik het een beetje inschat moeten de eieren zo rond 12 mei uitkomen. Het vrouwtje zit dus zeker nog een dag of tien vast op de eieren. Dus nog een dag of tien relatieve rust, en daarna breken twee drukke weken aan voor onze stoere Beleef de Lente meesjes! 

Kim Stitzinger

NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs