Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Kletskauw(s)en

Linda Persoon | dinsdag 21 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1495x

Kleine kletskousjes zijn het, die jonge kauwtjes! Piepjes, kraakjes, kreuntjes, geeuwtjes en complete toonladders laten ze horen. En schreeuwen dat ze kunnen als een van de ouders zich laat zien! Tijdens het voeren doen ze me denken aan jonge honden of wolven; net zo’n geluid maken ze dan.

Doe gewoon een buizerd na

Ware kunstenaars met geluid zijn het dus, onze jonkies. Je zou verwachten dat kauwen alleen een beetje saai krassen en kraken maar niets is minder waar. Uit onderzoek is gebleken dat kauwen een soort taal kennen, waarbij ze voor verschillende situaties bepaalde geluiden maken. Er zijn verschillende geluiden voor alarm, contact en signaleren en de mannen maken bepaalde geluiden om te imponeren of op te scheppen. Ook kunnen kauwen goed geluiden imiteren, wat erg handig is als je even van je mussen-buren af wilt om hun maaltje in te pikken, dan doe je gewoon een buizerd na.

Slecht idee

Vroeger hadden mensen nog wel eens een kauw als kameraad, want je schijnt ze te kunnen leren praten (hoewel je dan niet een wederkerig gesprek moet verwachten, de kauw zal de aangeleerde geluiden reproduceren). Gezellig, zo’n kletskous als huisdier nemen? Nee, geen goed idee. Naast het feit dat de kauw een beschermde inheemse diersoort is en het bij de wet verboden is een wilde vogel in huis te houden, is deze intelligente vogel ook niet geschikt als huisdier. Kauwen leven in groepen met een zeer complexe sociale structuur waarbij de jonge vogels leren van de ouderen. In huis zal een tamme kauw uiteindelijk één persoon gaan zien als partner en andere mensen aanvallen. Dan is het gauw gedaan met de gezelligheid. Een tamme kauw weer in de natuur uitzetten zal niet gaan omdat hij de sociale orde van de vogels niet meer begrijpt. Kortom; een kauw is geen huisdier.

Kauw gevonden?

Mocht u trouwens een jonge kauw vinden en denkt u dat deze verlaten is? Kijk eerst eens goed rond en wacht even af. Vaak worden jongen gewoon gevoerd en goed in de gaten gehouden door hun ouders. Als het gaat om een erg klein jong of het bevindt zich in een gevaarlijke situatie, dan kunt u het beste even overleggen met de dichtsbijzijnde vogelopvang.

Onze kauwtjes zitten voorlopig nog veilig in hun nesten, waar ze een hoop kletspraatjes zitten te verkopen. Nog even genieten dus maar!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs