Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto André Eijkenaar

Door Ben Mombarg
Beleef de Lente

Kleintjes worden groot

Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | maandag 25 juli 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 348x

Vrijdagavond stond bij ons, net als bij velen van u, de computer natuurlijk weer aan. En rond 22:26 was het zover, K2 maakt zijn eerste (duik) vlucht. Een prachtig en ontroerend moment voor mij en voor veel kijkers van Beleef de Lente. We keken met zo’n 1447 kijkers naar de uitvlieg capriolen van K2
Foto Kim Hiddink Juveniel 59 dagen oud

Verdriet en vreugde

Afgelopen week volgden verdriet en vreugde elkaar snel op. Wat een emotionele achtbaan voor ons allemaal als kijkers van Beleef de Lente kerkuil. Zo hebben we kunnen ervaren dat een deels droeve story ook mooie kanten heeft.

 

OEFENEN MET VLIEGEN

Aan het begin van de achtste week vinden meestal de eerste vliegoefeningen plaats op het nest en in de naaste omgeving. We hebben gezien dat K2, nu 59 dagen oud, zich prima aan het uilenspoorboekje houdt. En inderdaad, er wordt veelvuldig geoefend. Tegen het einde van de negende week is het gebruikelijk dat een jonge kerkuil redelijk goed vliegt en voor kortere perioden zelfs naar buiten gaat. Dat gaan we deze week dan hopelijk meemaken voor K3.

 

BROER EN ZUS VOEREN

Als de nestkast zich in een schuur bevindt, gaan jongen vaak in de nok zitten blazen. Daar krijgt hij dan zijn voedsel. Wanneer het jong verzadigd is, neemt het de prooi in ontvangst van de ouder en brengt deze naar zijn broer of zus die zich nog op de nestplaats bevindt. Omdat er nog twee kerkuilen pullen zijn met 3 dagen verschil in leeftijd ben ik benieuwd of we dit gedrag kunnen waarnemen op de kast of in de hooiberg.

SPELEN MET ETEN

In deze periode zoeken de jonge kerkuilen naar een roestplaats om daar gezamenlijk de dag door te brengen. Maar ’s avonds zijn ze weer op het nest te vinden om voedsel te ontvangen. Wanneer de jongen verzadigd zijn, gaan ze spelen met de muizen of ander nestmateriaal. Ze doen dat door afwisselend de muis of materiaal vast te pakken en weer los te laten. Ze gebruiken daarbij alleen hun klauwen. In de negende week bespringen de jongen de dode muis en ‘vangen’ het met beide klauwen. Dit spel is ook te zien met takken of ander nestmateriaal. 

Hoe zien ze er dan uit? Een jong van negen weken heeft bijna geen dons meer, hooguit nog wat onder aan de buikzijde. De jongen gaan steeds meer op een volwassen kerkuil lijken.

GESLACHTSBEPALING

Vanaf zeven weken is het mogelijk om het geslacht van het jong vast te stellen. Ringers kijken daarvoor naar de buitenste bandjes van handpen 8, 9 of 10.  Zijn de aaneengesloten bandjes smaller dan 7,5 mm dan is het een man, zijn ze breder dan 7,7 mm, dan is het een vrouw. Ik merk dat achter de schermen druk gekeken wordt of het geslacht van De Beleef de Lente kerkuilen vastgesteld kan worden, maar daarover een andere keer meer.

Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs