naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Lepelaar

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Koolmees

Live

Kauw

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Live

Havik

Gaatje in eitje slechtvalk?   *   Een paasgroet van de ooievaars   *   Alle eitjes van de koolmezen uitgekomen   *   Ook laatste ei van de lepelaars is uitgekomen   *   Vierde kuiken gezien in achterste berkcamnest
Toon alle blogs & vlogs

Door Leo Daanen
Stork

Kleine Kuukje

Leo Daanen, STORK | maandag 21 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 353x

Het kleinste kuiken, of ook wel K4 genoemd is overleden en eervol begraven.
Foto Leo: Kuukje 4 tussen de Petunia's

Achterstand

Helaas, het is helemaal niet leuk, maar het is gewoon niet anders: kuiken 4 heeft het niet gered. Als je als nakomertje geboren bent en 5 dagen in moet halen, valt dat niet altijd mee, zoals jullie gezien hebben. De grote stevige broers en zussen zijn je dan vaak te vlug af en dan moet je het met kleine hapjes doen. Toch was K4 een sterk kuiken, want met een enorme wilskracht wrong het zich tussen de andere door om voedsel te pakken en te overleven. Het kuiken deed het prima en groeide eigenlijk met de rest mee, alleen de achterstand inhalen lukte helaas niet.

Ma toch!!

Als dan Ma terug komt met een flinke portie eten ben je blij dat het bij je in de buurt gedropt wordt en je vooraan aan tafel zit. Maar als je behoorlijk zwak bent en Ma komt terug en dropt al het vergaarde voedsel over je heen, dan denk je 'Ma toch! Let toch eens op!' De andere kuikens schrokken gretig alles naar binnen en ook kuiken 4 wordt gezien als voedsel. De andere kuikens probeerden dus ook K4 te verorberen, wat natuurlijk onmogelijk was. Ma greep gelukkig in en dropte K4 over de rand van het nest.

Geen viooltjes, maar petunia’s

Triest altijd om te zien, maar toen ik gisteravond rond 22.30 uur erheen reed en rondom alles afgezocht had, dacht ik Oeps, die ligt weer in de goot. Nou ja als dat zo is, dan gaan we morgen maar weer met de ladder op pad en halen het kuiken eruit. Maar . . .  recht onder de hoek van de voorkant van het stadhuis staat een plantenbak. Ik dacht het zal toch niet dat . . .  Ik loop richting de plantenbak en ja hoor . . .  daar ligt K4. Omdat het donker was dacht ik dat er viooltjes in stonden, achteraf bleken het petunia’s te zijn. Maar als je dat in een oogopslag ziet liggen . . .  klinkt raar, maar geweldig hoe die daar tussen de bloemen lag (zie foto).

Eervol begraven

Zoals alle andere keren hebben we ook K4 eervol begraven in het prachtige Niersdal. Het gebied waar Pa en Ma en straks ook de Brusjes regelmatig foerageren. Zus Maria, zwager Richard, Mihari en Kroeskarper waren er ook bij, Joba was net terug van vakantie en dus niet aanwezig. Daarna hebben we op het terras even een kop cappuccino gedronken op de goede (nou ja goede) afloop.

Kuiken 2 overleden

En dan begin je vanmorgen de dag met de gedachte om het kuiken te begraven en zie je kuiken 2 dood op het nest liggen. Wat is hier gebeurd, vraagt iedereen in het Clubhuis zich af en de apps smsjes en speculaties vliegen je om de oren.

Ik dacht daar moet ik snel een stokje voor steken, dus snel alle beelden terug kijken. Jawel hoor om 03.18 uur laat kuiken 2 het leven. Een hele tijd heeft het kuiken erover gedaan om een braakbal eruit te krijgen, wat helaas niet lukte en het kuiken het leven kostte.

Hedenmiddag rond 15.00 probeerde Ma het kuiken uit het nest te krijgen, maar het is al zwaar. Vragen of wij het gaan verwijderen, heb ik met Nee beantwoord. Dit doen we in de vrije natuur niet en ook hier op het nest niet. Gelieve hier niet te negatief over gaan doen, het gaat nu eenmaal zo in de natuur, dus ook hier. Als het kuiken met ringen er nog in ligt, dan verwijderen wij het wel, dan zijn we toch boven bij het nest.

Met alle respect voor iedereen, maar blijf rustig, ga elkaar niet opjutten, maar geniet allen van de twee resterende gezonde kuikens.

Compilatie

Hier nog een compilatie video met foto's van heden middag, voor degene die geen dood kuiken willen zien, gewoon niet kijken dan. Het is niet schokkend, maar ik zeg het toch maar even.

 

Groetjes,  Leo

Video Leo: foto compilatie Kuukje 4


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht