Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kleine kuikens worden groot

Sharon Lexmond | maandag 4 juli 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 308x

De kuikens zien er al uit als heuse gierzwaluwen met hun mooie, ronde koppies en grote zwarte kraalogen. De ontwikkeling gaat rap en de kuikens gaan al regelmatig ''op verkenning'' buiten het nestkommetje.

Als dit expres gebeurt, kruipen ze nog wel eens richting het invlieggat om de wereld te observeren maar als het per ongeluk gebeurt, lijken ze toch gauw de veiligheid van de nestkom op te zoeken. Ze worden groot :)

 

Stand van zaken

Op 10 en 12 juni zijn de jongen geboren. Ze zijn dus nu 24 en 22 dagen oud. We kunnen dan ook wel stellen dat we over de helft zijn aangezien we mogen verwachten dat ze rond 40 dagen de nestkast zullen gaan verlaten. Qua ontwikkeling hebben de kuikens al veel ''body'' maar moeten de veren nog een heel stuk groeien. In de tweede helft van de nestperiode komen de jongen relatief gezien niet meer zo veel aan in gewicht maar gebeurt er des te meer met spier- en veerontwikkeling. Hun vele gefladder zorgt ervoor dat de borstspieren wat getraind gaan worden en dit zien we ook terug in de vorm van push-ups die de jonge gierzwaluwen al uitvoeren.

 

Veerontwikkeling

De kortste veertjes, de contourveren die de rug en kop bedekken, zijn op sommige plekken al uitgegroeid terwijl de belangrijkste veren nog in hun ''spoel'' zitten. Dat wil zeggen dat ze nog volop dooradert en in ontwikkeling zijn. De handpennen zijn nu ongeveer halverwege. Zij moeten ongeveer 2,5 centimeter voorbij de staart gaan uitsteken willen ze lang genoeg zijn om te vliegen. Voorlopig zijn we nog lang niet zo ver en kunnen we nog even lekker meegenieten van de fijne beelden. 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs