Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kleine kuikens worden groot

Pieter van den Assem | dinsdag 13 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 527x

Elke dag groeien de vogels groter en dat heeft ertoe geleid dat uitzoomen hard nodig was. Nu is het gehele nest met de kuikens erop te zien en wat zijn ze prachtig. Steeds meer beginnen ze op de ouders te lijken.
Spot de ouder!

Van kleine kuikens naar grote visarenden

De kuikens zijn druk met zichzelf bezig, ze poetsen hun eigen veren en sterken hun spieren aan door vliegoefeningen. Alles duidt erop dat ze klaar zijn voor de volgende stap en dat is natuurlijk… uitvliegen! Het is onvoorstelbaar om te beseffen dat een aantal maanden geleden deze kuikens nog zo kaal en fragiel waren en dat ze nu uitgegroeid zijn (met hulp van de ouders natuurlijk) tot drie prachtige zelfstandige visarenden. Maar hoe belangrijk is de opvoeding nu eigenlijk van de ouders?

Ouderschap ten top

Man en vrouw visarend hebben zich deze maanden flink uitgesloofd met deze opvoeding. Alles is voorbij gekomen, het brengen van vis, schuilen onder de vleugels van vrouw visarend en natuurlijk niet te vergeten het verhaal van de marter! Zonder de bescherming en opvoeding van de ouders waren de kuikens er nu niet geweest. Een onderdeel van de opvoeding moeten de kuikens wel zelf leren, namelijk vliegen.  Uit onderzoek is gebleken dat leren vliegen bestaat uit twee factoren, namelijk de ambitie van een kuiken zelf om zelf de omgeving te verkennen. De tweede ambitie heeft te maken met het stimuleren van de ouders om te oefenen. Juist doordat de ouders hun kuikens aanmoedigen om te oefenen, ontwikkelen de vleugelspieren sneller.

 

Vliegen maar!

Doordat vleugelspieren sneller ontwikkeld zijn, is een kuiken ook sneller ‘vliegklaar’ en verlaat daardoor sneller het nest. Wat zal dat een opluchting zijn voor de ouders! Er zijn zelfs waarnemingen van ouders die hun vliegklare kuikens het nest uitduwen om ze daarbij het laatst duwtje in hun rug te geven. Laten we hopen dat onze ouders iets meer geduld hebben.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs