Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kleine kinderen ...

Pascal Stroeken, STONE | donderdag 7 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 772x

... worden groot! Het drietal is nu een week oud, heeft de baby-fase inmiddels achter zich gelaten en is tot het peuterstadium toegetreden. Compleet met peuterpuberperikelen. Het gaat snel, heel snel. Vergeet dus niet elke dag een kijkje te nemen!

Elk jaar zie je weer de verbaasde reacties in het clubhuis langskomen: Ik heb enkele dagen niet gekeken, maar wát zijn ze gegroeid!” Ik vermoed dat veel mensen als van nature de groeisnelheid van mensenkinderen ingeprent hebben en zich lang niet altijd realiseren dat vogels in zeer korte tijd een razendsnelle ontwikkeling doormaken. Een week is in een jong steenuilenleven een lange tijd waarin veel gebeurt. 

 

Groeispurt

De donsbolletjes van een gram of 10 bij de geboorte zijn inmiddels, een week later, al flink getransformeerd. Het dunne, spierwitte geboortedons heeft plaatsgemaakt voor het dikkere, grijze nestkleed. Dankzij de genuttigde stukjes rups, meikever en muis zullen hun gewichten nu op een gram of 55-60 liggen. Dus pak ’m beet 6x zo zwaar als bij de geboorte. Een mensenkind doet 4 tot 5 jaar over zo’n gewichtstoename.

 

Buikschuifelen en boeventronies

De ogen zijn nog dicht, die gaan zo’n beetje vanaf/na komend weekend open. Dat is ook het startsein voor de volgende ontwikkelingssprint. In de loop van de volgende week zien we de koters zich al stukjes (buik)schuifelend buiten de nestkom wagen, op zoek naar iets eetbaars. Weldra ontwikkelt het verenkleed zich verder en krijgen ze hun karakteristieke, ondeugende ‘boeventronies’, die we goed op de infraroodbeelden kunnen zien. Over een week zijn ze halfwas, pubers inderdaad. Met bijbehorend gedrag, waarmee ze hun zorgzame moeder tot wanhoop kunnen drijven. Want rustig onder moeders vleugels zitten is er dan echt niet meer bij. 

 

Kijk mee!

Genoeg te zien dus de komende tijd en beslist de moeite waard om minstens eenmaal daags even een live-kijkje te nemen en de clips terug te kijken. Maar deed u vast al.

Een dag niet gekeken, is een dag veel gemist!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs