Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Kleine karekiet, grote bouwer

Louis van Oort | donderdag 8 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1081x

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik kan mijn ogen niet afhouden van de koekoekscam. Het is een van de grootste sensaties van alle elf seizoenen Beleef de Lente. Maar het is niet alleen de koekoek zelf die de show steelt.

Het hele verhaal rond de broedstrategie van de koekoek fascineert me tot in de dendrieten van mijn zenuwstelsel. Waar ik de afgelopen dagen echter toch vooral op bleef hangen, was de bijna niet te bevatten stabiliteit van het nest.

Twee dagen lang raasde een zomerstorm over Nederland en dat precies in een fase waarin de jongen in het karekietennest op hun kwetsbaarst waren. Zowel het koekoeksjong als het karekietenkuiken was immers de dag ervoor uitgekomen. Pril, teer leven in een bijzonder ruwe omgeving. Dat kon toch haast niet goed gaan?

Efteling-attractie

Ik bedoel, de wind beukte zo hard op het riet, dat de beelden van het heen en weer zwiepende nest uitstekend inspiratievoer zouden zijn voor ontwerpers van een nieuwe Efteling-attractie: De Karekiet. Stap opzij De Halve Maen!

Tijdens zo’n meedogenloze windvlaag bogen de stengels waaromheen en waartussen het nest zo kunstig gevlochten was diep, diep door, in een werveling van ruisende rietbladeren. De nestkom hing op zulke momenten soms compleet verticaal, terwijl ma karekiet bleef zitten met de coolness van een F16-pilloot tijdens een looping. Dat was maar goed ook, want koekje en karretje onder haar zouden er anders geheid uitgelazerd zijn.

Steeds als na zo’n winderige wervelhel de bladeren weer even tot rust kwamen en het beeld automatisch was scherpgesteld, bleek het nest keurig en onbeschadigd te zijn teruggeveerd. Geen centje pijn!

Orkaan

Het moge duidelijk zijn: kleine karekieten zijn meesterbouwers. Als je dit in menselijke termen zou moeten uitdrukken, zouden zij een huis kunnen bouwen dat bestand is tegen die niet heel vaak voorkomende momenten waarbij er tijdens een orkaan een aardbeving plaatsvindt, gevolgd door een tsunami.

,,Was er wat schat?” Oh nee, niks, aardbevinkje. Doe anders even een raam dicht, het tocht. ,,Oh, ze worden meteen gewassen zie ik.”

En ondanks dat onverwoestbare onderkomen, ondermijnt toch iets hun drukke leventjes. Dat gaan we de komende weken live meemaken.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs