Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Getijdekreekje en kijkhut ©Gert Huijzers

Door Gwenaël Hanon

Klein maar fijn

Gwenaël Hanon | dinsdag 31 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 274x

Op dit kleine eilandje in het Haringvliet hebben honderden kustbroedvogels de afgelopen weken neergestreken. Een waar spektakel! Ze komen helemaal vanuit de westkust van Afrika gevlogen om hier in de delta van Nederland, een partner te vinden en jongen te krijgen!
Kluten zetten de boel op stelten ©Gert Huijzers

Close-up

We gaan dit jaar dichter op de nesten kijken en zo goed als mogelijk hetzelfde nest volgen voor de kijkers thuis. Op het eiland zijn nu vooral broedende kluten, dwergsterns, kokmeeuwen, zwartkopmeeuwen en grote sterns te zien,waarvan de laatste twee vrij uniek zijn om in zo'n grote aantallen bij elkaar broedend te hebben. Van de zwartkopmeeuw zijn meer dan 100 paartjes broedend gespot en van de grote sterns meer dan 200!

 

Laatkomers?

De kustbroedvogels lijken misschien te laat vergeleken met de andere vogels op Beleef de Lente en je zal je afvragen waar ze blijven met het stralende bijna zomerse weer. Maar het is voor kustbroedvogelsoorten normaal om later te beginnen met broeden. Dat doen ze om twee redenen: Enerzijds vanwege de veiligheid van hun nest, ze maken hun nestje op open stukken zand tussen schelpjes en vrij dicht op de hoogwatervloedlijn, te vroeg beginnen betekent een grotere kans dat verlate winterse stormen en/of hoogwater vanuit de rivieren hun nesten zullen overspoelen. Anderzijds zullen visetende kustbroedvogels zoals sternen hun jongen kleine visjes en garnaaltjes voeren. De timing van broeden moet goed uitpakken met de paai van vissen zodat het geschikte voedsel rondzwemt wanneer ze hun jongen zullen voeren. Het loont dus voor hen om laat te beginnen!

 

Vis- en vogeleiland Bliek

Dit is het 4e broedseizoen op Bliek, een nieuw aangelegd eilandje in het Haringvliet wat het Wereld Natuur Fonds in 2018 speciaal heeft aangelegd als onmisbare rust- en broedplaats voor kustbroedvogels zoals de kluut, dwergstern, visdief, zwartkopmeeuw en klein plevier en voor (trek)vissen zoals de steur, zalm, elft, sprot en haring om er te paaien, rusten of als jonge vis in de ondieptes rondom het eiland op te groeien. Samen met Staatsbosbeheer en het Hoekschewaards Landschap wordt het eiland optimaal beheerd voor deze soorten. Het nieuwe eilandje maakt onderdeel uit van het afgeronde Droomfondsproject Haringvliet.

Eiland Bliek vanuit de lucht gezien

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bliek Alle Beleef de Lente blogs