Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Pimpelmees

Live

Gierzwaluw

Live

Torenvalk

Live

Scholekster

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Bliek

Binnenkort

Gekraagde roodstaart

Geen broedsel

Bosuil

Toon alle blogs & vlogs
foto Arda van der Lee

Door Arda van der Lee
STORK

Klein en groot

Arda van der Lee, STORK | donderdag 14 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 489x

Onze kuuks groeien als kool, wapperen al met hun vleugels, proberen over de rand van het nest te poepen en gaan af en toe wankelend staan. En ze zijn pas 3 weken oud.
foto Arda van der Lee

Hoe snel ooievaarskuikens groeien, zag ik vandaag weer eens goed in Herwijnen. Ik bracht daar een bezoekje aan de ooievaarsopvang om eindelijk eens kennis te maken met Piet van Andel, die de zorg voor ooievaars, groot en klein, op zich neemt. 

Viertal uit de Lutte

Op dit moment hebben ze de zorg over 7 kuikens. Ook het viertal uit de Lutte dat op Koningsdag naar Herwijnen kwam. Samen met een ander jong, dat een week jonger is, zaten ze al in het grote hok. Het gaat zeer voorspoedig met ze.

Zwarte punten

Hoe groot ze (al) zijn is goed te zien op de foto, de punten van hun vleugels hebben al duidelijk zwarte veren. Dat kan je nog niet zien bij 'onze' kuuks, die ruim 2 weken jonger zijn. 
Die zwarte punten zijn dus een goede manier om te schatten hoe oud jonge ooievaars zijn. Ik geef dat ook altijd als tip als eigenaren van een nest vragen hoe oud hun jongen zijn en wanneer ze geringd kunnen worden.

Kleintjes

Piet heeft ook de zorg over twee kleintjes, eentje van een week en eentje van 2 weken oud. Die van één week is echt nog pieperdepiep, het kuiken van 2 weken kijkt al wat eigenwijzer uit zijn ogen (foto). 

Al met al een bijzonder en gezellig bezoek vandaag. Wilt u ook eens zien met welke zorgen de kuikens daar worden omringd, kijk dan eens op hun facebookpagina. Ze gaan zelfs in bad!

 

 

foto Arda van der Lee

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs