naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Lepelaar

Live

Koolmees

Live

Bosuil

Live

Zeearend

Live

Torenvalk

Live

Kauw

Live

Merel

Derde ei bij de torenvalk!   *   Tweede ei bij de steenuilen!   *   Gaat de nijlgans broeden in het arendsnest?   *   Vijfde ei bij de ooievaars!   *   Vierde ei bij de merel!
Toon alle blogs & vlogs

Door Roos Tol

Klein begonnen

Roos Tol | dinsdag 4 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 249x

Het begint klein. Vaak letterlijk. Op school maakte je tijdens de handenarbeidles een mezenkastje. Trots als een pauw nam je het mee naar huis en nog trotser was je, als het daadwerkelijk buiten werd opgehangen. Het wachten begon. Zijn ze er al? De mezenfamilies? Leggen ze al eieren?

Dat wachten lang kan duren, weten beginnende én doorgewinterde vogelaars wel. Op de mezenfamilie moest je soms een jaar of langer wachten voordat ze hun intrek namen – áls ze hun intrek namen.
Dus dan ging je wat lokkertjes erbij doen. Pindakoker. Voedertafeltje. Waterbakje. Grote vreugde als zich vogels meldden, welke vogel dan ook.

 

Zo groeit dat


Op de voedertafel komen niet alleen mezen af, maar ook mussen, duiven, kauwen, roodborstje, kraai – het hele scala wat we ook hier in Dongen zien. Natuurlijk verschilt de populatie. Ik heb geen specht of eekhoorn aan huis, bijvoorbeeld. Wel een sperwer.  En hout- en tortelduiven in plaats van holenduiven.
Niet alleen de voedertafel en de waterbak telt; de beplanting van tuin of balkon maakt óók een wezenlijk verschil. Struiken, wat rommelhoekjes, schuilplaatsen. Bladeren op de grond: wormen in de grond. Bloeiende bloemen trekken insecten, insecten trekken vogels. Omdat de insecten het ook niet gemakkelijk hebben, hang je insectenhotels op. Duurt ook wel even voordat dat volgeboekt is, maar dan héb je ze!


En nog meer

Met de insecten mee kwam bij ons een egel; in Dongen heb ik er ook eentje langs zien rennen. Dus een egelhuisje in de tuin en wat egelvoer… egelvoer ook zeer gewild bij eksters; ekster in de tuin!


Het begon voor mij met het vogelhuisje op de basisschool en een bevlogen leraar, fervent vogelaar en natuurliefhebber, die heel goed kon vertellen over zijn passie.
Ik gun het ieder kind en elke volwassene, dezelfde passie voor de natuur. Hier bij Beleef de Lente en hier in deze tuin begint het. Nu verder!

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht