Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Klapperende snavels en Kroelende uilen

Pieter van den Assem | zondag 15 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 907x

De vele knuffelsessies van het paartje kerkuilen hebben niet alleen de temperatuur buiten doen laten stijgen. De kerkuilen worden steeds intiemer op camera en het zal niet lang duren voordat we de paring krijgen te zien! Maar hoe ziet de balts van de kerkuil er nu eigenlijk uit?
Foto : Jelle de Jong

Big Brother

Op de camera’s krijgen we steeds vaker het intieme leventje van de kerkuil te zien, veel knuffelsessies en hier en daar een mislukte paring. De kerkuilen lijken in ieder geval erg geïnteresseerd in elkaar te zijn. De balts is te vergelijken met het versieren van iemand, zodra ze gevoelens voor elkaar hebben gaat het een stap verder. Maar momenteel zitten de kerkuilen nog in de ‘versier-fase’.

Hé! Waar gaan die mooie vleugeltje heen?

Ze versieren elkaar op verschillende manieren, vaak is man kerkuil luid en duidelijk te horen. Het gekrijs van de man is vaak op honderden meters afstand te horen, dit is natuurlijk erg handig om soortgenoten in het donker te vinden. Zodra het mannetje een vrouwtje heeft gevonden zal hij alsnog zo luid krijsen, dit wordt ook gebruikt om zijn territorium aan te tonen en het gekrijs zorgt ook voor de ontwikkeling van eicellen bij vrouw kerkuil, welke van essentieel belang zijn voor een goede eileg.

Ook maken vrouw en man kerkuil samen baltsvluchten, waarbij ze samen achter elkaar door de nacht vliegen. Tijdens deze baltsvlucht zijn man en vrouw duidelijk te horen door de vleugelgeklap. Het vrouwtje volgt dan het mannetje naar de desbetreffende nestkast, waar dan een bruidsgeschenk klaar zal liggen voor het vrouwtje, accepteert ze dit geschenk dan ligt dit ‘huwelijk’ vast. De paarband van de kerkuil is erg sterk en ze zijn meestal trouw aan één nestplek. Houd goed het geluid van de camera’s in de gaten en je zult merken dat kerkuilen niet altijd zo stil zijn zoals dat lijkt op de camera’s.

To be continued..

Nu we heel de tijd zo over man en vrouw aan het praten zijn wilt u misschien wel weten van ‘’Hoe kan ik de kerkuilen van elkaar onderscheiden?’’. Echter zullen we hier een heel blog aan moeten wijden, want het ligt ingewikkelder dan dat je misschien denkt.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs