Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Klaar voor de start

Claudia Leenders | vrijdag 3 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 299x

Vier ongeduldige valkjes op een rij. Maar echte valkjes zijn het niet meer. De donsveren zijn zo goed als verdwenen en ze zijn nog nauwelijks van moeders te onderscheiden. Er wordt veel uit de kast getuurd en op het randje gebalanceerd. Wanneer wagen ze de sprong?
Foto: Vincent van Zalinge

In vier weken tijd hebben de kuiken een enorme metamorfose doorgemaakt. Van hulpeloze bolletjes dons tot bijna volgroeide torenvalken met scherpe klauwen en een prachtig verenkleed. Ze zijn bijna zover om het nest te verlaten en hebben al veel geleerd over het echte leven van een roofvogel. Maar er valt ook nog veel te leren buiten de kast.

Oefenen, oefenen, oefenen

We hebben de kuiken al veel zien oefenen ter voorbereiding op het echte werk. Vliegoefeningen staan dagelijks op het programma. Het zijn onhandige dingen, die vleugels. Vooral in die kleine kast met vier reuzenkuikens op een rij. Maar sterke vleugelspieren en een goede controle zijn belangrijk voor de vliegkunsten buiten de kast. Ook de staart gaat soms flink heen en weer, onmisbaar voor de balans in de vlucht.

Verder worden de klauwen goed getraind. Met het grijpen van stukjes prooi in de kast leren de kuiken hoe ze later hun eigen prooi kunnen grijpen en vasthouden. Met deze sterke klauwen kunnen ze bovendien jachtsprongen maken. Het was soms op het randje, zo ver dat de kuikens van de ene naar de andere kant sprongen. Iets verder en ze waren uit de kast gekukeld. Maar ook deze vaardigheid is onmisbaar als ze zelf een lekker prooitje willen bemachtigen.

Kijken, kijken

Wie de afgelopen dagen de webcam heeft gevolgd (of het einde van deze clip heeft bekeken) weet dat de kuiken ook hun zicht op orde hebben. Ieder vliegje in de kast of voorbijvliegende vogel wordt goed in de gaten gehouden door vier paar ogen. En dat ziet er soms erg leuk uit! Ook als ma of pa de kast verlaat kijken de valkjes goed hoe het moet. Alle hoofdjes bewegen synchroon mee en houden de ouders goed in de gaten. Waarschijnlijk denken ze eerder aan de volgende muis dan aan de vliegtechniek van de ouders, maar het blijft een leuk gezicht.

Gaan

Nu zitten ze dus wat onrustig op het randje naar buiten te turen. Ze zijn er echt bijna klaar voor maar het blijft spannend. Het is wel erg hoog… En krijg ik buiten de kast wel muizen? Straks word ik overgeslagen met het voeren als ik het nest verlaat… Heel begrijpelijk dus, dat ze nog eventjes twijfelen. Maar gelukkig weten we dat ukkie en zijn brusjes niet aan hun lot overgelaten worden. Ook na het uitvliegen blijven ze bijgevoerd worden door het ouderpaar. Jagen moeten ze namelijk nog gaan leren, die muizenaanvoer zal dus niet direct worden gestaakt. Ook het comfort van de kast hoeven ze niet meteen te missen. Na het uitvliegen komen ze waarschijnlijk nog een aantal keer terug om te slapen.

Er rest ons gelukkig nog een paar dagen kijkplezier voordat we definitief afscheid moeten nemen van deze familie. Blijven kijken dus! En mocht je je nog afvragen of het nou jongens of meisjes zijn? Kijk dan deze clip van Marijcke even terug.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs