Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Klaar voor de sprong!

Bernice Goffin | maandag 17 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 113x

In de avondschemer turen er ineens twee oogjes uit de nestkast. K1, inmiddels van haar bling voorzien, stapt het vlieggat in en kijkt geïnteresseerd rond. Ze lijkt volop in overweging. Zal ze de sprong wagen?
De bling wordt regelmatig geshowd voor de camera en maakt het onderscheid tussen de kuikens voor ons een stuk makkelijker

Oefening baart kunst

We zien inmiddels dat alle kuikens zich druk voorbereiden op de grote sprong. Overdag is de nestkast meestal in diepe rust en slapen alle kuikens in de hoek. Maar soms ineens, als bij toverslag, is het tijd voor speelkwartier. Dan stuiteren alle drie de kuikens door de kast, wordt de camera geblokkeerd door flappende vleugels en vliegt het dons in het rond. Lukraak als een baksteen uit het nest vallen, zoals bij de meeste oehoekuikens, zit niet in de planning van onze kerkuiltjes: ze trainen hard om het uitvliegmoment soepel te laten verlopen.

 

Voorzichtig beginnen

Een voorzichtig begin loont. Wanneer K1 de sprong maakt, zal ze nog niet gelijk goed kunnen vliegen. Maar met de juiste inschatting is een elegante zweefsprong naar de hooiberg mogelijk. En dan komt er ineens een heel nieuwe speeltuin beschikbaar. We weten uit vorige jaren dat de hooiberg ideaal oefenterrein is voor de kuikens. Maar overdag rusten ze nog het liefst uit in de nestkast, als ze die terug weten te vinden. Dus we kunnen nog lang van de capriolen van ons trio genieten.

 

Wanneer zal ze gaan?

Dat weet K1 zelf waarschijnlijk ook nog niet eens. Maar feit is dat het in theorie elk moment zou kunnen gebeuren. Dus blijf vooral even aan het scherm gekluisterd als je ziet dat ze weer in het vlieggat zit! Een goed moment om te kijken is vaak in de late avondschemer, zo tussen half 11-half 12. Dan zijn de kuikens flink actief en zou ook zomaar het uitvliegmoment gepland kunnen staan. De hooiberg-speeltuin is bijna geopend en aan K1 de eer om de opening officiëel te maken! 

K1 close-up tijdens het ringen. Inmiddels is ze weer heel wat pluis kwijt en is bijna klaar voor de sprong! Foto Robert Benjamins.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs