Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ma2 checkt de eieren (14 mei 2024, foto Albert Westerhuis)

Door Titia Bijwaard

Klaar voor de kuuks?

Titia Bijwaard | donderdag 16 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 64x

Er hing deze week magie in de lucht boven het ooievaarsnest. De eieren werden ingestraald door het noorderlicht en dat wilden de kuikens wel met eigen ogen aanschouwen. Op 15 mei 2024 om 13:10 uur worstelde kuuk 1 zich onder zomerse temperaturen uit het ei. Wanneer volgt kuuk 2?
Ooievaarsnest in noorderlicht (10 mei 2024, foto Titia Bijwaard)

In balans

Na de roerige start en het wennen aan elkaar was er rust rondom het ooievaarsnest. Het viel de laatste dagen al op dat beide partners meer met het verfijnen van de nestkom bezig waren. Er werd zorgvuldig een heerlijk zacht bedje voor de kuikens opgemaakt. En Pa en Ma2 lieten zien dat ze heel graag wilden broeden door met snavelprikjes de ander aan te sporen om te wisselen op de eieren. Deze eieren hebben geen risico gelopen op afkoeling!

 

Ma2 als moeder

Beleef de Lente maakt duidelijk zichtbaar dat het voor alle vogels spannend is of een broedseizoen goed verloopt. Dat hangt niet alleen van de externe omstandigheden af, maar ook van de ervaring van de ouders. Van Pa weten we dat hij goed voor zijn kroost kan zorgen. Maar van Ma2 moeten we dat nog afwachten. Er zijn me een paar dingen opgevallen waardoor ik denk dat dit misschien haar eerste broedseizoen is. Zo leek ze nog niet goed te weten wat ze nu met kuuk 1 aan moest toen die net uit het ei was gekomen. Ze stapte steeds wat onhandig rond de eieren. En afgelopen nacht was het de tweede keer dat ze een hele nacht wegbleef van het nest en Pa zonder afwisseling alleen moest broeden. Als alle kuikens zijn uitgekomen, dan wordt het hard werken voor beide ouders en moeten ze volledig op elkaars broedzorg kunnen vertrouwen. Laten we hopen dat Ma2 hier nu, na de coaching door Pa, ook echt klaar voor is!

 

Onderstaand filmpje is een samenvatting van de laatste rustige dagen van Pa en Ma2 voordat de kuuks alle aandacht zullen gaan opeisen.

Noorderlicht en rust rond nest van 10 t/m 15 mei 2024 (video Titia Bijwaard, soundtrack iMovie 'The Moment' - Robert Miller)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs