Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
bruine kikkers in de vijver.

Door Bart Franken
Vogelbescherming

kikkers gaan tekeer in de parenvijver!

Bart Franken | dinsdag 28 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 597x

Vogels! Mooie wezens. Maar Beleef de Lente bij de vijvercam biedt meer dan alleen vogels. Zij zijn niet de enige die het zich in de lente goed laten bekomen. Die kikkers weten er ook alles van...

De lente is in volle gang. Met nog een enkel hagelbuitje afgelopen week en wat koude rillingen schudden we de regenjas van de winter langzaam maar zeker van ons af. Hoewel maart op z'n eind loopt, is het spreekwoord niet voor niks "april doet wat 'ie wil". Sommige soorten trekken zich daar weinig van aan, zo ook de groene kikkers in deze vijver.

Parenclub

Hoeveel heeft u er geteld? De nachtelijke avontuurtjes van de kikkers beleefden in het clipje met overzicht 07 het hoogtepunt met 10 kikkers die bovenop elkaar geklemd zaten en achter elkaar aan zaten in de vijver. De paartijd van bruine kikkers begint al in het vroege voorjaar. In die tijd zijn de dieren ook vocaal. In het clipje kun je ze duidelijk horen. Wil je het geluid vergelijken? Op de website van RAVON kun je het geluid van een bruine kikker afspelen. Dan kun je het geluid mooi vergelijken met de kikkergeluiden in ons clipje.

bruin of groen

Maar... hoe weten we nou dat het bruine kikkers zijn en geen groene? De bruine kikker heeft de paartijd veel vroeger in het jaar dan de groene. De bruine kikker is in maart al druk bezig. Rond deze tijd zijn de eiklompen van de bruine kikker ook al te vinden. De groene kikker komt later, meestal rond half april, pas in de juiste stemming.

Naast de tijd van het jaar, is ook het geluid is een kenmerk waar we de soort op kunnen herkennen. De bruine kikker heeft geen uitwendige kwaakblazen, dus de mannetjes "brommen" meer vanuit de keel. Het brommende geluid is kenmerkend genoeg.

Ook het uiterlijk is van belang. Op het infrarood ziet het er natuurlijk heel anders uit, maar de grootte, de vorm en tekening van de kop maken ook dat het bruine kikkers zijn.

Kikkers van het padje af

Het is niet helemaal uit te sluiten dat er ook nog padden in/rondom de vijver aanwezig zijn. Hoewel onze webcam best scherpe beelden geeft, is het niet helemaal per kikker goed te zien wat het precies is. Normaal gesproken gaan de padden tegen deze tijd alweer aan land terwijl de kikkers nog aan de paartijd moeten beginnen. Ze komen elkaar dus niet echt tegen in de paartijd.

Maar ik ben het in het veld wel eens tegen gekomen dat een kikker zich sterk aan een pad had vastgeklampt. Dat heeft geen nut, die kikker moest toch echt van het padje af komen. Maar dat gaat niet zomaar. De paargreep van kikkers en padden wordt ook wel amplexus genoemd en is een houdgreep die wel dagen kan duren. Het (vaak kleinere) mannetje klimt op het grote vrouwtje en laat in principe pas los als het vrouwtje de eitjes heeft afgezet. Dat is nog eens knuffelen!

Een smakelijk hapje

Bij de paring zetten de kikkers hele eisnoeren met kikkerdril af. Andere dieren, zoals vogels en salamanders, vinden dat een lekker maaltje. Ook jonge kikkervisjes worden door verschillende dieren gegeten. En gelukkig maar. Een kikker zet wel meer dan 1000 eitjes af. Als al die eitjes uit zouden groeien tot kikkers, zouden we volgend jaar de hele vijver vol zien zitten... 

~ Bart

bruine kikker (Rana temporaria).

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs