Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kikkerbillen en Muizenstaarten, wat staat er op het menu?

Pieter van den Assem | dinsdag 10 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 963x

De kerkuil is flink in de weer om de partner te verrassen met veel verschillende versnaperingen. Maar met welk gerecht kan je een kerkuil nu echt wakker maken?
Foto André Eijkenaar

Ra Ra Wat heb ik?

Afgelopen week kwam de kerkuil tweemaal met iets opmerkelijks zijn kast binnen gevlogen. Op de beelden waren slechts twee bungelende pootjes te zien. ''Een muis?'', nee want de pootjes zijn te lang. ''Misschien een kikker dan?'', wellicht, alleen zijn de poten alsnog vrij lang daarvoor. Discussiërend zijn we tot een besluit gekomen, een vrouwelijke pad, dit in verband met het formaat van de gevangen prooi. 

Zo zie je maar weer dat de kerkuil het niet alleen bij muizen houdt, het dieet varieert sterk waarin deze vogel zijn of haar territorium heeft. Onze kerkuilen zijn erg oppurtinitsch, loopt er een pad dan zal die gevangen worden. Doordat er veel verschillende biotopen rondom de hooiberg zijn heeft de kerkuil veel keus.

Het menu van een kerkuil

Het hoofdgerecht van de kerkuil bestaat vooral uit muizen (ware muizen en spitsmuizen), daarnaast wordt het dieet aangevuld met vogels en amfibien. De muizenstand is echter een van de belangrijkste factoren voor de aanwezigheid van kerkuilen, maar hier zullen wij later verder over bloggen.

Iets opmerkelijks in het dieet van de kerkuil zijn de spitsmuizen, de kerkuil eet veel spitsmuizen in tegenstelling tot de andere uilen van Nederland die deze muizen niet tot amper eten. Spitsmuizen dragen een sterke geur met zich mee, hierdoor worden ze vaak gevangen door uilen maar amper opgegeten. Soms komt men in de bossen een dode spitsmuis tegen, vaak helemaal nog intact. Hoogstwaarschijnlijk is dit een prooi geweest van een vos, uil of een andere roofvogel, maar door de sterke geur hebben ze deze muis laten liggen. 

Braakballen uitpluizen

Benieuwd naar wat een uil eet? Ga dan eens opzoek naar braakballen van de uil, thuis kan je deze ballen uitpluizen en erachter komen wat de uil heeft gegeten. Zodra alle botjes en schedeltjes zijn uitgeplozen kan je determineren welk schedeltje bij welk beestje hoort, en met die gegevens kan je een conclusie trekken om welke uil het precies gaat van wie deze braakbal is geweest. Belangrijk is om na het uitpluizen je handen te wassen!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs