Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Kijkje in het ei

Marieke van den Heuvel | dinsdag 6 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 814x

Wat is het toch een mooi wonder van de natuur zo’n ei. Alle bouwsteentjes liggen klaar in het ei om met liefde, warmte en geduld van vader en moeder slechtvalk uit te groeien tot een wit donzig slechtvalkkuiken. Man en vrouw slechtvalk van de Mortel zijn zelfs de trotse bezitters van drie.
Ontwikkeling van een embryo www.falcoperegrinus.eu

Drie eieren waarin elk een heel nieuw slechtvalkje wordt gebouwd dat na ongeveer 33 dagen hopelijk springlevend uit zijn of haar broedstoofje kruipt. Helaas hebben eieren geen doorzichtige schaal en ontvouwt dit mysterie zich verborgen voor ons oog. Wat zouden we zien als we een kijkje nemen in het ei?

De eerste 6 dagen zijn belangrijk

Als het startsein wordt gegeven gaat het los! In een sneltreintempo wordt een begin gemaakt om alle aanwezige bouwsteentjes in elkaar te zetten volgens de blauwdruk die opgeslagen zit in de genen. De eerste 6 dagen zijn essentieel in de ontwikkeling van het embryo. De hersenen en het zenuwstelsel  beginnen zich te vormen. Ook het spijsverteringsstelsel, het kopje en het bloedvatenstelsel worden aangelegd en de ogen, gehooringang, neus en snavel, pootjes en vleugels. Met als hoogtepunt een kloppend hartje op dag 3. Dit is belangrijk omdat de circulatie dan opgang komt en zo zuurstof en voedingstoffen worden geleverd die nodig zijn voor de groei.

Steeds meer een klein slechtvalkje

Na 6 dagen is er al een ieniemienie embryo met een kloppend hartje. Het lijkt nog niet echt op een klein slechtvalkkuiken. Het heeft meer iets van een garnaaltje. De komende 5 dagen zal het steeds meer gaan lijken op een klein slechtvalkje. De geslachtsorganen en nieren worden aangelegd, De darmen gaan ook werken en de organen die aangelegd zijn groeien nu snel door. De snavel is ook al klaar, maar nog wel zacht. De pootjes en vleugels kunnen al bewegen. Rond de 11e dag wordt een begin gemaakt met de eitand die bovenop de snavel zit. Met deze tand kan het kuiken straks de eischaal stuk maken.

Halverwege

Halverwege zijn ook de slechtvalken van de Mortel. Het embryootje ziet er nu uit als een piepklein slechtvalkje met alles er op en er aan. De komende 15 dagen staan in het teken van groeien en sterker worden. Zijn voeding haalt hij uit de dooier, zijn voorraadkast. Het skelet van het kuiken bestond tot nu toe uit kraakbeen, zacht en buigbaar. Dit zal de komende dagen harder worden. Het slechtvalkkuiken beweegt ook steeds meer. Dit is ook voelbaar voor de broedende ouders, die dan plotseling kunnen eechuppen of onrustig naar beneden kijken.

De laatste loodjes

De laatste dagen. Het slechtvalkkuiken is flink gegroeid en groeit nog steeds. Het is nu zo lang als dat het ei breed is. De ruimte in het ei wordt wat aan de krappe kant. De laatste voorbereidingen worden getroffen, voorbereiding op de longademhaling en het uitkomen uit het ei. Klaar om zijn of haar broedstoofje te verlaten en onder de warme veren van moeder uit te hijgen en op te drogen.

Bijzonder toch zo’n kijkje in het ei?  Wat zit de natuur toch mooi in elkaar! 

Embryo op dag 12 en dag 26 www.falcoperegrinus.eu

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs