naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Lepelaar

Live

Nijlgans

Live

Merel

Live

Kauw

Live

Gekraagde roodstaart

Live

Torenvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

De jonge merels zijn uitgevlogen!   *   Jonge koolmezen uitgevlogen, de webcam is uit.   *   Derde jonge kerkuil uit het ei   *   Bekijk de groei van de ooievaars   *   De twee jonge koolmeesjes zijn uitgevlogen!
Toon alle blogs & vlogs

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

Kijkje in het ei

Caroline Walta, STORK | zondag 14 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 358x

De toekomstige generatie Gennepse ooievaars ligt klaar in het nest. Alleen nu nog in de vorm van een ei. Hoe het er van binnen uit?

Nog voordat het vrouwtje het ei legt, start in haar lichaam al een celdeling. Hieruit zal in ruim 30 dagen het ooievaarskuiken ontstaan. Doordat de oudervogels de eieren warm houden (=broeden), gaat de groei erin verder. 

De ooievaar hoeft niet non-stop op de eieren te zitten. Het zachte hooi in de kom van het nest wordt ook door de broedende vogel opgewarmd. Dit materiaal kan het legsel enige tijd op temperatuur houden als het 'open en bloot' ligt bij bijvoorbeeld het aflossen.

In de filmpjes van de afgelopen week is te zien hoe de temperatuur wordt geregeld door met de snavel te prikken in het materiaal in de nestkom. Verder krijgen we een mooie presentatie van hoe de eieren voorzichtig worden gekeerd, zodat alle kanten optimaal worden verwarmd. 

Wist u dat...? Een ei voelt van nature een beetje kleverig aan door de slijmlaag die het ei beschermt tegen bacteriën.

schaal van het ei = buitenste beschermlaag van hard materiaal.
schaalvlies = binnenste beschermlaag van zacht materiaal.
kiemschijf of embryo = vrucht van waaruit het uiteindelijke kuiken groeit.
hagelsnoeren = deze zorgen ervoor dat het kiemschijf altijd aan de bovenkant ligt en zo de meeste warmte van de broedende vogel krijgt.
eigeel of eidooier = voedsel met vet en vitaminen voor de vrucht die zich in het ei ontwikkelt tot kuiken.
eiwit = bescherming van de eidooier, extra voedsel met veel proteïnen en juist weinig vet.
vruchtwater = buffer die het kuiken beschermt tegen schokken van buitenaf, het kan hierin bewegen.
opvangreservoir = klein deel van het ei voor afval (in de vorm van plas).
luchtzak = als het kuiken volgroeid is, pikt het in luchtzak van het ei waardoor het jong voor het eerst in zijn leven zelf ademhaalt. Nu de longen werken, kan het kuiken met kreetjes aan de oudervogels zijn uitkomen aankondigen.

Bron: infovisual.info

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht