naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Derde eitje bij huiszwaluw.   *   Vandaag worden de jonge steenuilen geringd. Kijk live mee op facebook.   *   Zaterdag worden de jonge steenuilen geringd.   *   Brunch bij de slechtvalkmeiden   *   Elke dag een eitje
Toon alle blogs & vlogs

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

Kijkje in het ei

Caroline Walta, STORK | zondag 29 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 689x

Aftellen... over zo'n drie dagen kunnen we het eerste kuiken verwelkomen. Voor het zover is, nemen we een kijkje in het ei. Hoe ziet het er van binnen uit?

Als je een ei uit een doosje klaarmaakt om te eten, dan zie je in de pan eigenlijk alleen maar wit en geel. Maar een ei onder een broedende vogel, daar zit heel wat meer in.

schaal van het ei = buitenste beschermlaag van hard materiaal.
schaalvlies = binnenste beschermlaag van zacht materiaal.
kiemschijf of embryo = vrucht van waaruit het uiteindelijke kuiken groeit.
hagelsnoeren = deze zorgen ervoor dat het kiemschijf altijd aan de bovenkant ligt en zo de meeste warmte van de broedende vogel krijgt.
eigeel of eidooier = voedsel met vet en vitaminen voor de vrucht die zich in het ei ontwikkelt tot kuiken.
eiwit = bescherming van de eidooier, extra voedsel met veel proteïnen en juist weinig vet.
vruchtwater = buffer die het kuiken beschermt tegen schokken van buitenaf, het kan hierin bewegen.
opvangreservoir = klein deel van het ei voor afval (in de vorm van een plasje).
luchtzak = als het kuiken volgroeid is, pikt het in luchtzak van het ei. Hierdoor ademt het jong voor het eerst van zijn leven zelf. Nu de longen werken, kondigt het kuiken met kreetjes zijn komst aan. Pa en ma kunnen hun kroost dus al in het ei horen.
ei-tand = het jonge kuiken heeft op de snavel een klein hard puntje waarmee het de schaal van het ei rondom gaat open pikken. Het kan dan zeker nog 8 tot 24 uur duren voor het kuiken compleet uit het ei is. We gaan het de komende dagen meemaken!


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht