Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ooievaar (Caroline Walta)

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen...

Caroline Walta, STORK | zondag 10 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1278x

Wat een start van het kijkseizoen, het gevecht van 3 ooievaars op het nest in Gennep. Aanhoudende aanvallen en steekpartijen. De veren vliegen in het rond. Maar wie is wie?!

Als de camera's van Beleef de Lente aangaan op 17 februari, worden we meteen opgeschrikt door een knokpartij op het nest. Eén ooievaar is duidelijk te herkennen, man (pa) met de aluminium ring om de rechterpoot. De andere ooievaar is een vrouw, anders zouden ze niet zo zij aan zij op het nest staan. De aanvallende ooievaar lijkt aan het kleinere formaat te zien ook een dame.

Zet je schrap: clip nestverdediging

Geen vonken

De aanvallende ooievaar is behoorlijk vastberaden en het gevecht duurt meer dan een uur. Vervolgens keert de rust terug en staan man en vrouw weer ontspannen op het nest. Alleen met de paringen gaat het niet van harte. Je ziet de vrouw toenadering zoeken, maar de man is er niet van onder de indruk. Dat is opvallend voor een hecht paar als "pa en ma" uit Gennep.

Ik ben het!

Na alle observaties en videobeelden komt aap uit de mouw. De dame op het nest is een vreemdeling. Op 19 februari weet de oorspronkelijke vrouw - zonder verdere gevechten - haar plek in te nemen. De verandering in het gedrag valt meteen op: het paar bouwt gezamenlijk aan het nest en wordt er uitbundig gepaard.

Hoe zie je dat?

Een uitgebreid artikel beschrijft de individuele kenmerken en alleen al aan de kop zijn dat 17(!) punten. Voor het gemak heb ik ze samengevat en hieronder in tekst en beeld genoteerd (bron: Köppler & Herrmann 2008).

1) verenpartij achter het oog (lengte en vorm)
2) kleur van de iris (donker of lichter bruin, soms grijsblauw)
2a) oogring (vorm en structuur)
2b) kale huid achter het oog (vorm en structuur)
2c) kale huid voor het oog
3) vorm van het voorhoofd (profiel)
4) bevedering vanaf de bovensnavel (beginpunt, veerkleur)
5) neusgat (plek en vorm)
6) boven- en ondersnavel (vorm)
7) binnenkant van de snavel (vorm, plat of beetje open)
8) snavelpunt (vorm en kleur)
9) krop (vorm, formaat, kleur)
10) bevedering vanaf de ondersnavel (incl. kleur van overgang krop

Moeten we nu - volgens het boekje - tot de conclusie komen dat "pa" ooievaar een bril nodig heeft?!

Nee hoor...

De ooievaars herkennen elkaar aan veel meer dan uiterlijk. Het gaat vooral om het gedrag. De man kijkt op het nest vooral naar het geheel en dat is "met deze ooievaar kan ik zorgen dat er nageslacht van mij komt." Waarschijnlijk is de vreemde dame heel toeschietelijk geweest en zijn we er allemaal met open ogen in getuind.

Laten we vooral lekker blijven... kijken!

Collage (Caroline Walta)

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs