Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Kievitskuikens

Frank van Groen | donderdag 20 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 156x

Vandaag 20 april zijn de kuikens van onze kievit uit het ei gekropen. Vanochtend rond een uur of negen was moeder kievit wat onrustig, een teken dat er iets aan de hand was. Om half tien was het duidelijk, er waren zeker al twee kuikens te zien.

In mijn vorige blog voorspelde ik dat de eieren uiterlijk 23 april zouden uitkomen, maar dat het ook een week eerder kon zijn. Die voorspelling is mooi uitgekomen. Elders in de Eempolder en de rest van Nederland verschijnen nu aan de lopende band kievitenkuikens. Zo zag ik mijn eerste pulletjes afgelopen zaterdag in de Middelpolder bij Amstelveen.

Heel erg schattig

De jonge kuikens zijn erg leuk om naar te kijken. Ze zien er nog wat onbehulpzaam uit, met hun aarzelende bewegingen. Toch zie je ook al een willetje om de wereld te gaan ontdekken. Kijk eens naar het filmpje 4 dons bolletjes en geniet. En meteen hebben ze al te maken met de buren, de soms irritante spreeuwen, een joekel van een haas en een plompe krakeend. Gelukkig let moeder goed op en als ze klaaglijk kiee-vit roept weten de jongen instinctief dat er gevaar is en dat ze zich moeten drukken.

Gunstige tijd?

Als vogel ben je overgeleverd aan de elementen, ook je prille kuikentjes. Vogelouders in spe proberen daarom het leggen van de eieren zo goed mogelijk te timen. Voor de kievit komt het er op neer dat het niet meer al te koud mag zijn en er een overvloed aan voedsel beschikbaar moet zijn in de weilanden.

De afgelopen periode hebben we heel wat kou en nattigheid achter de rug. Zeker geen ongunstige uitgangssituatie voor de kuikens. Door het koude en natte weer groeit het gras langzamer en zal er later gemaaid worden. De nattigheid is bovendien goed voor het bodemleven, en daar moeten de kuikens op groot worden. De komende dagen worden cruciaal voor onze vier kievitskuikens. Ze moeten echt aanslaan, dat wil zeggen veel eten, en niet te veel afkoelen.

Dat het de komende tijd aan de frisse kant blijft is minder gunstig. De kuikens zullen geregeld onder moeders vleugels moeten schuilen om op temperatuur te blijven. Het grasland in de omgeving van het nest ziet er goed uit, redelijk gevarieerd en kort genoeg. Als het gras te lang en te dicht wordt is het ongeschikt als opgroeigebied voor de kuikens. Als er eenmaal kuikens zijn kan extensieve begrazing met rustig vee daarom voor kievitskuikens goed uitpakken. Zo blijft het gras kort genoeg en goed doorloopbaar voor de pullen.

Hoe verder?

Op het moment van schrijven doet moeder kievit een dutje, de kuikens lekker warm onder haar. Maar als ze even opstaat zijn de kuikens al bijna niet meer te houden. De eerste uren kunnen de kuikens nog teren op hun reserves, maar morgen moeten ze als heuse nestvlieders toch echt zelf aan de bak. De ouders zullen geen eten brengen. Daarom verwacht ik dat ze morgenochtend op stap gaan om niet meer terug te keren naar het nest. Wil je dit spannende moment zien, dan moet je blijven kijken.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs