naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Alle drie de jonge slechtvalkjes zijn uit het ei!   *   Een paasgroet van de ooievaars   *   Alle eitjes van de koolmezen uitgekomen   *   Ook laatste ei van de lepelaars is uitgekomen   *   Vierde kuiken gezien in achterste berkcamnest
Toon alle blogs & vlogs

Door Sip Veenstra
It Fryske Gea

Keuzestress bij Friese zeearenden in Earnewâld

Sip Veenstra, It Fryske Gea | zondag 18 februari 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 446x

Iene miene mutte… zo’n spelletje lijkt het bijna wel bij het zeearendnest in Nationaal Park De Alde Feanen. Het jonge zeearendpaar dat hier momenteel voorbereidingen treft voor hun geplande broedpoging, is nog niet helemaal zeker van de beste plek.

'Hoezo, er is toch een nest?', hoor ik jullie vragen. Klopt, er zijn er zelfs twee!

Er is het nest van 2017, waarbij de webcam opgesteld staat. Én er is een oud haviksnest, waarmee het mannetje sinds kort ook druk bezig is. Het vrouwtje laat hem het zware werk doen, terwijl ze zelf voornamelijk aan het ‘opvetten’ is. Op zich geen ongebruikelijk fenomeen onder roofvogels als de zeearend. Het komt vaker voor dat ze pas op het laatste moment kiezen. De uiteindelijke doorslag wordt gegeven door het vrouwtje. Zij kiest het nest waarin ze haar kroost wil laten opgroeien, maar als je het mij vraagt dan zou ik het wel weten.

Het bestaande nest dat in november 2017 is opgebouwd zit namelijk in een gezonde dikke Wilg, terwijl het nieuwe nest in een boom zit die voor 30% dood is. Verre van ideaal, maar het weerhoudt het mannetje niet om fanatiek door te bouwen. Meestal vroeg in de ochtend, als het net wat licht begint te worden. Hij is dan actief en druk in de weer om takken uit een boom te trekken of tijdens een vlucht een tak los te rukken. Alles onder het toeziend oog van het vrouwtje. Ze houden het de komende weken dus nog even spannend!


Dit blog is geschreven door... 

Sip Veenstra, weidevogelcoördinator bij It Fryske Gea en een fervent vogelspotter. Dat hij dagelijks de Friese natuur (on)veilig maakt is dan ook geen verrassing. Woonachtig in Broek in een woonark met zijn vriendin en drie stoere dochters (waarvan hij één zelf voetbaltraining geeft), houdt Sip je graag op de hoogte over de zeearenden in de Alde Feanen. Volg hem online en laat je verrassen door zijn heerlijke nuchtere kijk op het liefdesleven van deze imposante roofvogels. En als het zover is… is hij ook de eerste die je vertelt of de Elfstedentocht ‘oan giet!’. Weer of geen weer, Sip vind je altijd buiten. Maar niets haalt het bij de kans op een jonge zeearend in Fryslân natuurlijk!

Sip wenst jullie samen met zijn medebloggers Jan en Romke, maar ook moderatoren Ciska en Corrie (staan altijd klaar om vragen te beantwoorden) en clipmaker Jonathan (maakt de mooiste videoshots, zie onderstaand voorproefje) een hopelijk succesvol 'Beleef de Lente' seizoen toe!

 

Mannetje zeearend druk bezig met bouwen van nest


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht