Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs

Door Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet

Ken en Geniet

Christ Grootzwagers | donderdag 6 juli 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1057x

Op 7 maart van dit jaar gingen de camera's van Beleef de Lente weer aan, een periode van genieten brak aan, maar wat gaat de tijd toch snel. Voor ons maar ook voor de kerkuilen en daar is enorm veel gebeurd, waar wij enorm van geleerd hebben.

De eerste paring

Dat was de eerste opstap naar het nest wat we nu langzaam uit elkaar zien vallen, 9 maart was daar de eerste paring, we zaten er met zijn allen met de neus bovenop. Wij waren in onze nopjes, we hadden een koppel dat elkaar trouw was en al snel hoopten we op het eerste ei.

Voorbereiding op een nest

Een week na de paring zien we ons vrouwtje bezig met het fijnmaken van braakballen, er wordt een nestplek gereed gemaakt. we draaien langzaam warm en beginnen al te speculeren. Het eerste ei, wanneer zal dat gelegd worden, de één weet het nog beter als de ander.

Het eerste ei

Uren zitten we aan de beeldbuis gekluisterd, we ergeren ons suf aan de nieuwe site, net op dit spannende moment, we zien op de i-pad niets, een ander zit op zijn telefoon en weet niet hoe hij daar bewegend beeld op krijgt. Ja alles wat nieuw is, is niet altijd beter, toch weten we het moment van de eileg in beeld te krijgen. Onze clipmakers doen hun uiterste best. 

En ja daar is het eerste ei, het is 6 april en Annabel tikt zich suf, het is altijd bijzonder leuk natuurlijk, als eerste een tip door te geven en dat is haar gelukt.

ei 7

We zijn ruim veertien dagen in de weer met het eruit persen van de eieren, want als je de chat zo leest zitten we met zijn allen mee te puffen. Het is inmiddels 20 april, een volgende spannende periode breekt aan.

K1 is daar

Het is 7 mei 2:46 uur, Rosie Redfield doet melding van een doorbraak, het eerste kuiken is uit het ei. Later zal hij beroemd worden onder de naam K1, een ware stuntman, naar wat later zal blijken.

14 dagen later

Keurig op schema kruipt K7 uit het ei, na een vermoeiende periode van krassen in een harde schaal. Velen van de kijkers weten dan al in hun hart hoe het hem of haar zal vergaan, maar dat stoppen we even weg, er is nu reden voor een feestje.

Samen maken we wat mee

In eerste instantie gaat het allemaal geweldig, we houden de moed erin, wetende dat er op een gegeven moment de klad in kan komen.

We worden geconfronteerd met hetgeen waar we allemaal bang voor waren, er komen uitvallers. 27 mei K7 bedelt niet meer, K7 sterft, het is even stil in de chatroom, men steunt elkander en ziet wat er gebeurd. 

Rampdag

Haast niemand heeft het in de gaten, het is 26 mei, pa verschijnt niet meer ten tonele, ach zo lezen we in de chatroom, die duikt dadelijk wel weer op, dat hebben we al weleens eerder gezien, de ervaren volgers spreken. Helaas heeft dat niet zo mogen zijn, pa komt niet meer terug, vrouw staat er helemaal alleen voor.

K5, K6 en K2

Door de verminderde aanvoer krijgen de sterksten als eerste te eten, de kleinsten vangen steeds vaker achter het net en leggen het af tegen hun oudere bruusjes (broers en zussen). Ze vermageren en overlijden. Vanaf 1 juni zien we iets merkwaarigs bij K2, het lijkt of hij een braakbal niet kwijt kan, dagenlang wordt er gedebatteerd, over wat er toch aan de hand is. K2 gaat steeds meer geeuwen, kenners weten dan wat dat betekend, gaapziekte, een parasiet in de luchtwegen. Het is 5 juni, opnieuw een zwarte dag voor ons als kijkers, K2 valt om en zal niet meer opstaan.

Happy end

Gelukkig is er ook genoeg vrolijks en grappigs te melden, juist nu is het na al dat kennen tijd om eens heerlijk te genieten.

De kuikens hebben allerlei vaardigheden aangeleerd en dat gaan ze nu laten zien, prooi bespringen en moeder speelt voor prooi, dreigen naar een vijand en moeder speelt voor vijand.

Menig kijker leeft mee met de kuikens, men houdt af en toe het hart vast, als K1 staat te stunten op het balkon, wanneer K4, de kleinste, de oudste van het plankje dreigt te duwen. Vandaag of morgen gebeurt het en is het tijd voor een eerste rondvlucht. 

We genieten maar van deze laatste dagen met onze artiesten K1, 3 en 4, zij hebben het gered, zij gaan hopelijk zorgen voor een nieuwe generatie. En vrouw, dat is natuurlijk onze topacteur, onze ster en krijgt wat mij betreft het gouden kalf.

Dit was mijn laatste blog voor dit seizoen, ik vond het fijn erbij te zijn, het samen met jullie te beleven, graag tot een volgende lente, tot zien in de natuur, Hadoe.

O, kijk ook eens naar dit filmpje: de zeven van 2017


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs