Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Keek op de week, aflevering 6

Ronald van Harxen, STONE | zondag 9 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 225x

Wat had ze ons te grazen, die dame. Niet op 1 april, maar op 7 april bakte ze ons een poets. Pas na maar liefst 65 uur en 37 minuten na nummer één perste ze ei nummer twee uit. Een uurtje of tien overtijd, Een verloskundige zou allang ingegrepen hebben. Nu is het wachten op nummer drie. Die komt ...

... vast een keer. Na de miskleunen met glazen bollen en koelkastdeuren durf ik niet preciezer te zijn. Vanwege het feit dat ze nog niet op de eieren broedt, maar nog steeds doet of ze er niet liggen, waag ik wel met redelijke stelligheid te beweren dat er nog een ei bijgelegd wordt. Waneer precies? Natuurlijk kan ik speculeren. Als ze terugvalt naar een rondje 55 wordt het eerste Paasdag eind van de middag. Blijft ze rondjes 65 draaien, dan wordt tien uur later, in de nanacht of vroege ochtend van de tweede Paasdag.

Ik vrees dan ook dat het weer een nachtje doorhalen wordt. Zet de drankjes en de versnaperingen maar vast klaar. Als u de kans krijgt doe dan eerste Paasdag een middagdutje, zodat u enigszins 'voorgeslapen' bent en niet vijf minuten voor het moment suprême in slaap sukkelt en wakker schrikt van het gejuich in de chat. Dat wordt anders zo'n moment dat u op uw sterfbed (uiteraard hoop ik dat dat nog heel lang op zich laat wachten) noemt op de vraag wat u beslist anders gedaan zou hebben in uw leven. (In dat 'zich in uw graf omdraaien' geloof ik niet zo heel erg, anders had ik dat hier wel gebruikt om de mate van spijt aan te geven).

Uiteraard heb ik even uitgezocht hoe vaak het in de geschiedenis van Beleef de Lente is voorgekomen dat er een steenuilenei is gelegd op eerste of tweede Paasdag. Welnu, welgeteld vier keer: in 2007, 2009 en 2011 in Harrveld en in 2017 in Henxel. Alleen in 2009 was dat op eerste Paasdag, in de andere jaren werd het ei op tweede Paasdag gelegd. Het bijzondere aan 2009 was ook nog eens dat het het eerste ei was. Het eerste ei op eerste Paasdag: mooier kan het het niet worden! (Behalve dan op eerste Kerstdag, maar dat zie ik voorlopig nog niet gebeuren, tenzij de klimaatverandering helemaal uit de klauwen giert).

Disclaimer Pin me er niet op vast als het derde ei niet in de nachtelijke uren wordt gelegd, maar juist terwijl u uw aanbevolen middagdutje doet. U weet het, het gedrag van dit broedpaar is niet alleen onvoorstelbaar, maar ook onvoorspelbaar.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs