Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Keek op de week, aflevering 5

Ronald van Harxen, STONE | zondag 2 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 259x

Tot één minuut voor middernacht heb ik gewacht met het schrijven van dit blog. Stel je voor dat ze toch nog het eerste ei zou leggen, op de eerste april. Was me eeuwige roem ten deel gevallen, nu rest het schaamrood op de kaken. De toekomst voorspellen is blijkbaar niet mijn ding. Maar ...

... vroeg of laat komt het, dat eerste ei. Dat kan bijna niet anders als je ziet hoeveel muizen er al zijn binnengebracht. Wat we nu zien gebeuren heeft zich in al die jaren Beleef de Lente niet eerder voogedaan: zoveel muizen voordat er ook nog maar een ei is gelegd. Onvoorstelbaar gewoonweg. Het zijn niet alleen bosmuizen (die met de lange staart), maar ook woelmuizen (die met de korte staart). Het doet denken aan 2014 en 2019 toen we ongelooflijke aantal muizen in de nestkasten aantroffen. Dat werden uiteindelijk supergoede jaren. Of 2023 ook als zodanig de boeken in zal gaan? Het is nog te vroeg om daar een uitspraak over te doen en aan voorspellingen waag ik me beter niet meer.

Maar toch. Ook bij de bosuilen de kerkuilen klotsen de muizen tegen de plinten op. Opvallend dat de bosuilen het desondanks maar bij één ei hebben gelaten. Blijkbaar hebben zij ook geen glazen bol. Of de overvloed kwam pas nadat ze gelegd hadden. Tenslotte waren ze er wel erg vroeg bij dit jaar. Wat dat betreft hebben de kerkuilen de wekker beter afgesteld. Benieuwd hoeveel eieren daar gelegd worden.

Wat minstens zo bijzonder is dat het vrouwtje regelmatig door het mannetje gevoerd wordt met kleine stukjes muis. Het moet niet gekker worden met die twee. Zo meteen gaan ze nog om beurten broeden! Het zou me niet eens meer verbazen.

Gewipt wordt er ook dat het lieve lust is. Als ik clipmaker Geert mag geloven - en dat doe ik - loopt het de laatste dagen op tot wel zes keer per dag. Uit eerdere jaren weten we dat als het aantal paringen toeneemt tot drie of vier per dag, het eerste ei in aantocht is. Maar misschien geldt dat voor andere paren en tikt dit paar nog de tien aan voor het zover is. Ook dat zou me niet echt verbazen.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs