Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Keek op de week, aflevering 4

Ronald van Harxen, STONE | zondag 26 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 177x

Het was me het weekje wel, de afgelopen week. Het begon al met vertederende beelden van manlief die zijn lief een veldmuis kwam brengen, later volgden nog meer muizen. Tussendoor kwam een bosuil even voor wat lichte paniek zorgen en uiteraard werd er ook de nodige keren gefluitwipt.

Dat is me toch wel een dingetje, dat fluitje na afloop van een wip. Anjo schreef er ook al over. Het mooie van de Nederlandse taal is dat je er dan gewoon een nieuw woord van kunt maken: fluitwip. Met een daarvan afgeleid werkwoord: fluitwippen. Dan krijgt je zinnetjes als: Een gemiddelde fluitwip duurt hooguit 5 seconden." en "Ze fluitwipten dat het een lieve lust was." 

Koot en Bie - de naamgevers van dit blog - hebben de Nederlandse taal verrijkt met zelfgefabriceerde woorden als doemdenken, krasse knarren en regelneef. Die woorden zijn gemeengoed geworden en hebben zelfs de Dikke Van Dale gehaald. Hoe mooi zou het zijn dat ook fluitwippen in de geschiedenisboekjes belandt en bijvoorbeeld tot woord van het jaar 2023 wordt verkozen. Én natuurlijk een plek krijgt in de volgende editie van de Dikke. 

Om dat voor elkaar te krijgen is het alleen maar nodig om het woord veel te gebruiken, overal waar dat maar kan, in woord en geschrift. Bijvoorbeeld op een verjaardag waar je op een goed moment - zonder ook maar het minste spiertje te vertrekken - aan de gastvrouw vraagt of ze nog lekker gefluitwipt heeft afgelopen nacht. Wel zorgen dat de rest van de gasten meeluistert!

En in de talloze app-groepjes waarin iedereen tegenwoordig zit leuke gesprekjes starten. In de vriendinnenapp bijvoorbeeld: "Mijn partner lijkt wel uitgefloten de laatste tijd". Of in de buurtapp: "Willen de bewoners van nr. 51 hun slaapkamerraam dichthouden tijdens het fluitwippen!" Beter nog op Facebook een enquete starten met de vraag naar het gemiddelde aantal fluitwips per maand van uw vrienden en de duur ervan. Ik geef zo maar wat suggesties. De mogelijkheden zijn legio, laat uw fantasie de vrije loop.

Ik zou zeggen beste kijkers: zet uw schouders eronder en verhef de kunst van het fluitwippen tot grote hoogte!

En nu we toch bezig zijn met nieuwe woorden, gooi ik er ook maar gelijk maar kneuterpaar in. Want hoe moet je dit kleffe stel anders omschrijven? Als hun geflikflooi maatgevend is voor het aantal eieren, verwacht ik er minstens zeven, zo niet acht!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs