Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Keek op de week, aflevering 3

Ronald van Harxen, STONE | zondag 19 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 263x

Hormonen ... raar spul. Het laat je dingen doen die je nooit in je hoofd zou halen als je je hoofd gewoon zijn werk zou laten doen. Er zijn oorlogen door gevoerd, koninkrijken door verloren, lakens uit het raam gehangen, schoonmoeders door getrotseerd en kansloze wippogingen door ondernomen.

Neem de mislukte paring op donderdag. Elke uil die normaal bij zinnen is, weet dat je niet moet paren in de kleine ruimte van een nestkast. Kansloze zaak, want óf je kunt je vleugels niet voldoende uitslaan om je evenwicht te bewaren óf je stoot je kop tegen het dak. Niet doen dus. Maar als de hormonen het overnemen, verword je tot een willoos slachtoffer. Als ze nou heel even gewacht hadden tot ze buiten waren ... het zat domweg er niet in.

Lellebellerig

Ik vind het daarom ook niet echt gepast om daarvoor woorden als 'knullig'. 'klunzig' en 'gestuntel' te bezigen, zoals in de chat gebeurde. Dat doet onze man echt te kort.  Als je er toch iets van wilt vinden, kijk dan ook even naar de rol van mevrouw. Haar trillende staartje - onweerstaanbaar voor steenuilenmannen - verraadde dat zij er ook wel voor in was. De blaam treft dan wat mij betreft niet alleen onze mannelijke held, maar zeker onze dame. Een van de kijkers verwoordde het aldus "ze keek ook heel lellebellerig". Nu zou ik dat persoonlijk nooit zo durven te verwoorden, maar ik moet haar stiekem wel gelijk geven.  

Lol

Tegelijkertijd is dat wel hoe het (liefdes)spel gespeeld wordt: verleiden, uitlokken, afstoten, aandringen, aftasten ... Het doet me deugd dat niets menselijks steenuilen vreemd is. En dat ze er plezier aan lijken te beleven. Vergelijk dat eens met hoe kerkuilen het doen. Het ene na het andere vreugdeloze, verplichte nummertje na het andere. Zo oogt het althans.

Minstens 8 jaar

Maar goed, laten we niet roddelen over de buren. Terug naar de steenuilen. In mijn blog van dinsdag vertelde ik dat we feitelijk niet wisten of we nog steeds van doen hebben met het vrouwtje dat we op 28 mei 2016 ringden. Maar daar is inmiddels verandering in gekomen dankzij uitmuntend speurwerk van Hoelahoep! en Waterkipje (sorry, ik heb de naam niet bedacht). De dames Holms hebben namelijk gezien dat de laatste twee cijfers van de ring die onze vrouw om heeft een 3 en 5 zijn. Laat dat nu precies de laatste cijfers zijn van de ring die we haar in 2016 hebben omgelegd! Minstens 8 jaar is ze dus. Wauw!

Hulde!

Een ring heeft 7 cijfers, dus theoretisch zou het nog een andere dame kunnen zijn. Die kans is echter wel heel klein. Eerder deze week konden de dames ook 's mans ring gedeeltelijk aflezen en het is aannemelijk dat ze nog dezelfde vrijer heeft als in 2020. Een soort van gouden huwelijk dus. Hoe oud beide precies zijn, weten we niet omdat ze als volwassen uil zijn geringd. Maar mooi dat we het (bijna) zeker weten. Hulde dus niet alleen aan het bruidspaar, maar ook aan de dames Holms!

Hormonen

Eindelijk dit weekend een paar zwoele avonden, na al dat najaarsachtige weer. Dus direct er op uit, gewapende met speaker (voor de bosuilen) en fluit (voor de steenuilen*). Hoe bijzonder om dan in het linkeroor een steenuil te horen die uit zijn dak gaat en in je rechteroor een bosuil die de vermeende indringer probeert te intimideren. Ik was allang weer op de terugweg, toen ik beide achter me nog  te keer hoorde gaan. Lastig hoor, die hormonen, maar wel handig voor een onderzoeker!

* Fluit = het met de lippen en daardoor geperste lucht nabootsen van de 'zang' die een steenuilenman ten gehore brenngt om een dame te verleiden en buurmannen te imponeren. (Niet te verwarren, om misverstanden te voorkomen, met geluid dat onze steenuilenman maakt na een geslaagde wip.)


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs