Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Keek op de week, aflevering 2

Ronald van Harxen, STONE | zondag 12 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 176x

Moe word je er niet van in deze tijd van het jaar, om steenuil te zijn. Wat een muizenleventje hebben die twee. Wat ze 's nachts uitspoken weet ik uiteraard niet, maar overdag doen ze werkelijk helemaal niets anders dan een beetje doezelen, flikflooien en zichzelf optutten. Neem donderdag.

Het leven lijkt een lolletje

Om iets half over half zeven landt manlief na een nachtje doorzakken op de tak. Post zich voor de ingang als een soort uitsmijter. Een kleine tien minuten later volgt mevrouw. Zij gaat gelijk naar binnen. Kennelijk een zware nacht gehad. Om vijf over zeven besluit onze uitsmijter dat het stoer doen lang genoeg heeft geduurd en gaat ook hij naar binnen. Het is bijna twaalf uur later voordat ze zich weer buiten wagen. En in de tussentijd? Slapen, doezelen, elkaars verenkleed verzorgen, af en een wiew, veren recht strijken, slapen, doezelen ... en verder helemaal niks. Alsof het leven alleen maar uit lolletjes bestaat.

Huishouden, ho maar

Ik zou het snappen als er niks te doen zou zijn. Maar moet je voor de aardigheid de nestkast eens wat beter bekijken. Overal liggen braakballen, veertjes en andere rotzooi. Overal hangen spinnewebben te wapperen en in elke hoek ligt een hoopje uitwerpselen. Je moet er niet aan denken dat ze in dit huishouden van Jan Steen zo meteen een zwik kinderen willen gaan grootbrengen. Je zou ze verdorie naar de huishoudschool van vroeger sturen. Dat was zo'n gekke leerschool nog niet. Voor beide, zeg ik er uitdrukkelijk bij. Al was het alleen maar om niet voor ouderwets of vrouwonvriendelijk uitgemaakt te worden. En ook zou er iets van steenuilenkraamzorg moeten bestaan, met inspectietaken en passende bevoegdheden.

Takgehak

Iets anders wat me zorgen baart is het gehakketak van die grote bonte specht die deze week even langs kwam. Begrijp me niet verkeerd, ik heb niets tegen spechten, ook niet tegen grote bonte. Maar je wil niet weten hoeveel werk we hebben gehad om een geschikte tak te zoeken, te vervoeren, op maat te zagen en stevig onder de kast te bevestigen. En dan hakt zo'n grote bonte erop in alsof dat ding nog voor het voorjaar begint in mootjes moet. Laat ik het zo stellen: het is beter voor ieders gezondheid als hij (het was overduidelijk een mannetje) het bij deze ene hakbeurt laat. Anders moeten we zo ook nog de lagere technische school weer nieuw leven in blazen. Ook voor vrouwtjes, dames, juffrouwen en meisjes uiteraard, want we willen geen onderscheid maken.

Pestvogels

En dan die kraanvogels. Mooi hoor, maar moeten ze nu per se zo laag overvliegen, een teringherrie maken en dan niet in beeld verschijnen? Uiteraard geloven we clipmaker Geert op zijn blauwe ogen, maar hoe graag hadden we ze even in beeld gezien. Pestvogels, dat zijn het! 

Ochtendhumeur

U merkt het, ik heb een beetje last van een ochtendhumeur. Ik heb het niet vaak, maar als ik het heb, deugt er niet veel. Trekt u er zich niets van aan. Geniet vooral van uw croissantje kaas en uw gekookte eitje (zacht of hard, moet u zelf weten) en beschouw dit blog gewoon als ongelezen. Voordat u ook de hele dag chagrijnig loopt te wezen en ik daarvan de schuld krijg. Het waait weer over, dat wel.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs