Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Keek op de week, aflevering 14

Ronald van Harxen, STONE | zondag 4 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 238x

Lang heb ik lopen denken hoe ik dit blog zou aanvliegen. Verschillende versies spookten door mijn hoofd. Een ervan: Het ringen is helaas mislukt. Het viertal verschanste zich in het voorportaal en besloot er niet eerder uit te komen dan rond half zeven. Dat was het, u hoeft niet verder te lezen.

Ook had ik het viertal zelf aan het woord kunnen laten.

 

K1 Hadden wij die gasten effe mooi te pakken!

K2 Ha, ha, die zagen ze niet aankomen, ha, ha.

K3 Kan mij zo'n goed goedkoop aluminium ringetje nou schelen.

K4 Ja, als het nu van goud was, of op z'n minst van zilver ...

 

en zo had ik nog even tijdje door kunnen gaan.

 

Of:

 

K1 Nou, ga nou eens aan kant!

K4 Ga zelf aan de kant.

K3 Jonges, houd op met drukken.

K2 Ik stik bijna, jullie zitten met zijn beide bovenop me.

K1 Sorry hoor, maar ik kan er niet langs.

K2 Ik wil een ringeltje!

K1 Ik ook!

K3 Ja. Laat ons er langs!

K4 Ik zit goed hier, bekijk het maar.

 

en zo had ik nog een tijdje door kunnen gaan.

 

Daar stonden we dan met de club: team Steenuil, prooientellers, VIP-kaarthouders, erfbewoners. Koffie en wat lekkers in de hand.  Ringtafel onder een partytent, statafels voor de gasten. Perfect verzorgd door de erfbewoners. Lokale pers met notitieblokje en camera in de aanslag.

We dachten slim te zijn. Voordat het rumoerig werd vast de ladder tegen de boom, zachtjes naar boven. Even op de cam kijken. Drie in de broedruimte, eentje in het voorportaal. Hadden we toen het schuifje er maar in gedaan. Hadden we in ieder geval drie jongen kunnen ringen. Maar nee, even aan de voorkant wat lawaai maken. Beproefd recept als er eentje in het voorportaal zit. Schiet hij altijd naar binnen. Maar niet bij deze gastjes. In plaats van dat de sluiswachter de broedruimte in vluchtte, doken de andere drie als door een wesp gestoken de sluis in. Precies wat normaal nooit gebeurt. Maar nu wel dus. Hoe konden we ook verwachten dat deze zouden doen wat normale jongen doen. Stom, stom. Dan kan je het tien minuten later nog een keer proberen en een half uur later nog een keer, maar eigenlijk weet je het al: dit gaat hem niet worden.

Nu ik de beelden terugzie reageren ze al bij het eerste geluid van de ladder door de sluis in te schieten. Een nieuwe poging vandaag heeft weinig zin vrees ik. Dat wordt een herhaling van zetten. Dit jaar 'winnen' de uilen. Om dat luister bij te zetten, stond er gisteravond konijn/haas op het menu. De hele familie schoof gezellig aan. 

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs