Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Keek op de week, aflevering 13

Ronald van Harxen, STONE | zondag 28 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 170x

Gisteren waren we nog even op de cameralocatie om de laatste dingen af te spreken voor het ringen zaterdag. Waar zetten we de tafel neer, waar kunnen de bezoekers parkeren, dat soort dingen. Bij toeval ving ik een gesprekje op vanuit de nestkast. Ik viel er midden in, maar kon het goed volgen.

K1 Hebben jullie het al gehoord? Volgende week zaterdag worden we onderscheiden.

K2 Onderscheiden? Wat bedoel je?

K3 Ja, wat is dat, onderscheiden?

K4 Bedoel je dat we dan zo'n blinkende dingetje om onze poot krijgen?

K1 Ja, precies dat. We krijgen er allemaal eentje.

K3 Huh, wie doen dat dan Evert en Peter?

K1 Nee, die niet. Twee anderen. Pet en Snor heten ze geloof ik.

K4 Pet en Snor? Nooit van gehoord.

K2 Volgens mij hadden pap en man het daarover vorige week. Zij kennen ze. Zij hebben toch ook zo'n onderscheiding? Beetje vreemde snuiters schijnt het. Ze hebben geen veren, zoals wij. Ze zijn bijna helemaal kaal. Die ene die ze Snor noemen heeft alleen grijze snorharen en een bos stro op zijn kop en Pet z'n kop is ook kaal - daarom heeft hij een pet op - en zijn snor hangt tot onderaan zijn kin. 

K3 Vonden paps en mans dat leuk? 

K2 Volgens mij mans wel, maar paps niet. Die houdt niet van die poespas. Hij vertelde hoe opeens het luikje van onze nestkast openging en een grote hand hem vastgreep, hem de ladder afdroeg - blijkbaar kunnen die gasten niet vliegen - en hem een ring omdeed, om zijn linkerpoot.

K4 Deed dat zeer?

K2 Nee, dat niet. Daarna ging hij in een zakje en hoorde hij Pet zeggen dat hij 187 gram woog. 

K3 Ja, nu herinnerer ik me het weer. Mam woog 234 gram. Dat vónd ze niet leuk. Een week lang heeft geen muis aangeraakt, ha, ha. 

K2 Klopt! De hele week at ze alleen maar halfomhalf wormgehakt en magere merelfilet. Op het laatst paste ze zonder wurmen door het gat. 

K2 Worden wij ook gewogen?

K1 Ja, dat denk ik wel. Niet in een zakje, maar in een bakje.

K3 Ha, ha, ik denk dat ik op mams lijk na al die muizen van afgelopen week.

K2 Ja, ik ook, ha ha.

K4 Maar waarom krijgen wij dan ook zo'n dingetje om?

K1 Geen dingetje sufkop, een ringeltje, met een rrrrr!

K3 Maar waarom dan, dat wil ik ook weleens weten.

K1 Nou, dan hoor je officieel bij. Dat bewijst dat je een echte steenuil bent. Leuk toch!

K2 Ja, lijkt me ook leuk. Ik wil wel zo'n blingetje.

K1 Ringeltje, zus, met een rrrrr!

K2 Ja, dat bedoel ik.

K3 Ik wil ook zo'n kringeltje, maar dan om mijn rechterpootje. Links vind ik zo gewoontjes. Iedereen heeft hem links. Mag dat?

K1 Ringeltje, zus, met een rrrrr!

K2 Als je dat netjes vraagt, mag dat vast wel zusje. 

K3 Aan wie moet ik dat vragen dan?

K2 Aan Snor, die heeft de tang.

K4 Tang? 

K1 Ja, een tang. Hij doet eerst de ring om je poot en dan knijpt ie 'm dicht.

K4 Tang? Knijpen?

K1 Het doet echt geen pijn hoor, zusje. Echt niet. Ze doen het heel voorzichtig.

K4 Ja, dat kun je wel zeggen broer, maar het lijkt me niks. Ik duik de sluis in zodra ik ze hoor. Dan maar geen echte steenuil. Kan me niks schelen. Niks verklappen hoor!

K1 Flauw hoor!

K2 Laat haar maar, broer. Ze trekt nog wel bij.

K3 Precies, ze heeft nog een hele week om erover na te denken.

K4 Nee hoor. Mooi niet!

 

VIP-kaartjes

We hebben meer dan 25 aanvragen ontvangen om bij het ringen te mogen zijn. Dat betekent dat we strootjes moeten gaan trekken en helaas veel mensen moeten teleurstellen. Het goede nieuws is dat we hebben besloten het aantal VIP-kaartjes te verhogen van 3 naar 5. Iets meer kans dus er een te ontvangen. In de loop van de avond krijgt iedereen bericht, ook degenen die niet tot de gelukkigen behoren.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs