Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Keek op de week 20

Ronald van Harxen, STONE | zondag 16 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 157x

Twee jaar geleden schreef ik over de nieuwe monografie van de steenuil die we op dat moment aan het schrijven waren. En dat kijkers een unieke ansichtkaart konden aanschaffen om het boek te sponsoren. Met het geld konden we het boek van fraaie illustraties voorzien. Welnu, het boek komt eraan!

Het boek is Engelstalig en beschrijft de steenuil van voor naar achter. Aan bod komen onder andere de wereldwijde verspreiding, ondersoorten, aantalsontwikkeling, broedbiologie, dieet, gedrag en dispersie.

Bij het verschijnen van de eerste editie in 2007 was Beleef de Lente nog niet geboren en moesten de auteurs het met de kennis over onder andere broedgedrag en menukeuze doen met datgene wat op dat moment beschikbaar was. Hoeveel meer weten we sindsdien dankzij Beleef de Lente. De nieuwe editie kent dan ook een hoog 'Beleef de Lente' gehalte met onder meer nieuwe inzichten en feiten met betrekking tot de eileg, het parings- en broedgedrag, de uitkomst van de jongen en natuurlijk de menukeuze. 

Het is een boek met een wetenschappelijk karakter en dus niet altijd eenvoudig te lezen. Maar bent u echt geïnteresseerd in de steenuil en wilt u het naadje van de kous weten, dan mag het in uw boekenkast niet ontbreken. Mooi meegenomen: tien tegen een dat u volgend jaar in de chat op (bijna) alle vragen van uw medekijkers een antwoord hebt!

Het is te zijner tijd te verkrijgen bij de uitgever - Cambridge University Press - en ongetwijfeld te bestellen bij uw lokale boekhandel.

De tekening in de kop is gemaakt door Joris de Raedt ten behoeve van de sponsoractie in 2021 en verbeeldt de nestlocatie in Henxel-Winterswijk 2015-2021.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs