Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Keek op de week 17

Ronald van Harxen, STONE | zondag 25 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 148x

Maar liefst 76 dagen achtereen - van 4 april tot en met 18 juni - hebben ze aan het beeldscherm gekluisterd gezeten om uiterst nauwkeurig te registreren wanneer er welke prooi werd binnen gebracht. Ik heb het over de telploeg. Met elkaar hebben ze 2.455 prooien geturfd. Een fenomenale prestatie!

Teamwork

De telploeg wordt 'aangevoerd' door Geert en bestaat uit Anna, Anjo, Marilise, Oma Nel, Pinksoup, Zwoelmuis en Waterkipje. U herkent ze vast van de chat. Samen hebben ze een prestatie van formaat neergegezet, 12 weken achtereen. Dankzij hen hebben we - opnieuw - een nauwgezet overzicht van wat er zoal aan prooi is aangevoerd en en in welke hoeveelheden. Ieder van hen nam wekelijks een dag(deel) voor zijn of haar rekening en zorgde ervoor dat ik elke zaterdag de weekbalans kon opmaken. Niet een keer, is dat niet gelukt! Als er iemand een keer onverhoopt niet kon stond er altijd wel iemand klaar om het over te nemen. Niet zelden is daarbij overigens gebruik van wat er in chat werd opgemerkt. Want daar werd heel wat meegeteld. Teamwork van de bovenste plank!

Bijna de 100 gehaald

De drukste dag was 12 juni met 99 prooien, op de voet gevolgd door 17 juni en 29 mei, met respectievelijk 93 en 92 prooien (zie figuur). Met name in het tweede deel van de jongenperiode kon van veel prooi niet meer precies vastgesteld worden of het nu een insect, larve, rups of toch wat anders was. Reden waarom de categorie 'onduidelijk' met 644 de hoogste score opleverde. Het betrof vrijwel allemaal kleine prooien. Laten we die buiten beschouwing dan wordt de ranglijst aangevoerd door insecten larve (554 exemplaren), met - enigzins verrassend - op de tweede plek de meikever met 361 stuks.

Records

De grootste verassing was echter het aantal veldmuizen: 157 stuks. Nooit eerder in de historie van Beleef de Lente werden er zoveel aangevoerd. Dat gold trouwens ook voor de 41 vogelprooien en de 254 (nacht)vlinders. Alle prooien bij elkaar hebben ervoor gezorgd dat we dit jaar vier prachtige jongen voor de camera's hadden (hebben), die - dat kan bijna niet anders - in topconditie het ouderlijk nest verlaten.

Dank

En dat weten we allemaal dankzij de onvolprezen telploeg.

Petje en Snor af!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs