Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Keek op de week 15, naschrift

Ronald van Harxen, STONE | maandag 12 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 145x

Mijn oproep in mijn blog gisteren om ook eens uit te rekenen hoeveel liter moedermelk er nodig is om een kilo baby te produceren, heeft dankzij Nachtuitje en Too5 5P belangwekkende informatie opgeleverd. Omdat niet iedereen de chat helemaal zal hebben doorgespit, ook hier even hun berekeningen.

Nachtuitje, 11 jun 11:49u

Baby’s hebben voor iedere kilogram lichaamsgewicht tussen de 100 en 150 ml moedermelk per dag nodig. Hoe ouder je kindje wordt, hoe minder melk per kilogram lichaamsgewicht hij nodig heeft. Zo heeft een baby tot 1 maand oud ongeveer 150 ml moedermelk.

Too5 5P, 11 jun 12:29u

Me rotgezocht om Ronald z'n sommetje te kunnen afmaken waar NU aan begon. Bij mijn geboorte woog ik 3,07 kg, 62 dagen later 4,22 kg, is aangekomen 1,15 kg. Daarvoor was 62 x 150 ml melk nodig, gemakshalve ml=g = 9,3 kg melk. (uitkomst zometeen)

Too5 5P, 11 jun 12:34u

9,3 : 1,15 = 8,087 kg melk nodig per kg toename lichaamsgewicht. Is natuurlijk hetzelfde als 8,087 g. per g. gewicht. Waarmee ikzelf dus net iets efficienter was dan de uiltjes met 9 gram vlees voor 1 gram groei :)

Volle melk en magere melk

We mogen dus concluderen dat mensenbaby's (Too5 5P in ieder geval) net iets efficiënter voeding in gewicht weten om te zetten, dan steenuilenkuikens: 1:8 tegen 1:9. Twee bedenkingen hiebiij. Ten eerste is ml niet helemaal precies gelijk aan mg. Op internet kon ik helaas het soortelijk gewicht van moedermelk niet vinden, maar van koemelk vond ik dat één liter melk 1,030 gram weegt. Net iets meer dus. Daarnaast is er een onderscheid tussen volle melk en magere melk. Dat maakt het net iets gecompliceerder, want hoe zit dat bij jou Too5 5P?). Nu ben ik zeker geen deskundige op dit gebied, maar ik neem aan dat er in dit opzicht niet veel verschil zit tussen moedermelk en melk (wat tenslotte ook moedermelk is, maar dan van een koe).

Geen haren in melk

De tweede bedenking heeft te maken met het gegeven dat er in muizen veel onverteerbare en daardoor onbruike delen zitten zoals haren. Deze worden tot een braakbal geperst en uitgespuugd. Om eerlijk te vergelijken, moet je die er dus weer aftrekken. In melk vind je die alleen als er eentje uit je snor loslaat. Het sommetje wordt dat net even iets ingewikkelder, mij te lastig. Maar het zou me niet verbazen dat steenuilen en mensen vergelijkbaar efficiënt met hun energietransitie weten om te gaan. Misschien is het wel een (nog niet uitgevonden) natuurwet: voor 1 deel leven zijn 8 tot 9 delen voeding nodig? En hebben we hier met zijn allen zomaar even een belangwekkende natuurwetenschappelijke ontdekking gedaan!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs