Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Keek op de week 11

Ronald van Harxen, STONE | zondag 14 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 214x

Beste lezers, vandaag presenteren wij u een unieke, doorbraak in uilenland: de moderne man. Eindelijk heeft ook bij onze nachtelijke vrienden de emancipatie toegeslagen. In Lichtenvoorde heeft een steenuilenman de stoute schoenen aangetrokken: hij voert. In deze Libelle een interview met hem.

Libelle

Ademloos hebben wij en duizenden andere kijkers toegezien hoe u kleine stukjes muis aan uw jongen voerde. Daarmee bent u de eerste uil ter wereld die over de grenzen van de traditionele taakverdeling heen stapt. Hoe bent u tot deze moedige stap gekomen?

Man

Eh ... ik word een beetje verlegen van al die aandacht. Is het echt zo bijzonder?

Libelle

Ja, héél bijzonder. Dit is nog nooit eerder vertoond. De beelden gaan de hele wereld over, tot in Amerika toe.

Man

Goh, zeg ...

Libelle 

Mag ik vragen, hoe bent u tot uw daad gekomen? Is het een soort van wake up call voor alle uilenmannen in Nederland en ver daarbuiten?

Man

Ach, dat weet ik niet. Ik vind mijn vrouw heel lief en ik verwen haar graag met lekkere dingetjes. En die koters natuurlijk ook. En ja, dan help je gewoon een handje. Ja toch? Ik wist helemaal niet dat andere uilenmannen dat niet doen. Voor mij is het heel vanzelfsprekend.

Libelle

(zucht ... smelt ...)

Heeft u nog verdere plannen?

Man

Ja, ik zou weleens ... ik zou weleens een dagje op de eieren willen zitten. Dit jaar is het daavoor te laat natuurlijk, maar volgend jaar ... Ik heb het wel even geprobeerd een tijdje geleden, maar dat ging nog niet zo goed. Mijn vrouw vond het ook geen goed idee, geloof ik. 

Dat lijkt me zo speciaal, dat je die eitjes onder je voelt. Moet heel bijzonder zijn. Nog liever zou ik er stiekem zelf wel eens een willen leggen. Ik snap dat dat niet kan hoor, maar als je er ooit voor behandeld kan worden, dan ben ik de eerste die zijn vinger opsteekt.

 

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs