Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Kauwen of holenduiven?

Ronald van Harxen, STONE | woensdag 27 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 742x

Als geruime staat de kast leeg. In de chat wordt druk gespeculeerd over wie er gaat winnen, de kauwen of de holenduiven. Vooralsnog lijkt de strijd onbeslist. Het lijkt wel of beide niet goed weten wat ze met de situatie aanmoeten: broeden of niet broeden, that's the question. Ik zet mijn geld op ..

... de holenduiven. De reden is simpel. Voor de kauwen is het seizoen eigenlijk wel zo'n beetje voorbij. De meeste paartjes hebben hun jongen groot en aan een tweede legsel wordt eigenlijk nooit begonnen. Het paartje dat we nu voor de camera's zien is mogelijk al aan het oefenen voor volgend broedseizoen. Of het is een nieuw gevormd paartje waarvan beide partners eerder in het seizoen zijn overleden en die nu nog een laatste poging willen wagen. Echt overtuigend ziet het er allemaal niet uit nog. Er lijkt zelfds meer nestmateriaal te verdwijnen dan er bijkomt.

Holenduiven

Met de holenduiven is het anders gesteld. Die kunnen meerdere keren per jaar een nest maken en beginnen zonder lang te morren opnieuw als het broedsel mislukt. Drie nesten per jaar is geen uitzondering en zelfs vier of vijf komt voor. Ze kunnen tot diep in de zomer doorgaan. Ze hebben nog alle tijd van de wereld dus. En zo gedragen ze zich ook. Wat minstens zo belangrijk is: ze zijn enorm geduldig en vasthoudend. Gedonder met kauwen is voor hen dagelijkse kost - part of life zogezegd - en ze weten dat ze uiteindelijk aan het langste eindje trekken. Ze beginnen pas als ze denken dat de kauwen het kortste stukje vasthebben.

Go for it!

Of dan de cams nog open zijn, is een andere vraag. Al twee keer hebben we op het punt gestaan de camera's te sluiten, maar elke keer won de de hoop dat er nog iets zou gaan gebeuren het van de realiteit van de dag. Voorlopig mogen ze nog een weekje verder. Als een van beide eeuwige roem en veel waardering van ons wil scoren: now is the moment!

Foto: Gejo Wassink, met dank.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs