Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Pimpelmees

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Vijver

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Bosuil

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs

Kansen voor nakomertje?

Frank van Groen, Ohoewerkgroep Nederland | zondag 25 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 366x

Er is nu een duidelijk grootteverschil tussen het jongste kuiken en de oudste twee, waarvan de ogen inmiddels duidelijk open zijn. Wat zijn de overlevingskansen voor de benjamin?

De afgelopen week zijn de oehoekuikens flink gegroeid. Alleen is de jongste behoorlijk in groei achter gebleven. Toch oogt ook dit kuiken nog vitaal en kan ook al een beetje om zich heen kijken. Als dat maar goed blijft gaan. De kuikens zijn nu zo groot dat ze niet goed meer onder moeders vleugels passen. Waar ma Oehoe vlak na het uitkomen van de eieren als een broedse kip nog angstvallig bij de kuikens bleef verlaat ze nu met steeds langere tussenpozen het nest.

Wachten op je beurt

Bij de voederingen is te zien dat de oudste kuikens steevast als eerste aan bod komen, en daarbij al flinke stukken van de prooi naar binnen schrokken, daar waar het kleinste kuiken nog behoefte heeft aan meer hapklare kleine stukjes. Die twee grote kuikens zijn al wel driemaal zo groot zijn als de jongste. Als vader Oehoe voldoende prooien blijft aanbrengen zal er na verzadiging van grote broer en zus (50% kans) nog wel wat overblijven voor de kleinste. Maar dan moet moeder hem wel wat geven. Ik zag zojuist om een uur of zeven vanavond live bij een voedering dat ma Oehoe op dat moment vooral zelf at en de jongste alleen na flink aandringen nog een stukje kreeg. Zou ze denken, kom op, pak ook eens een flinke brok net als je oudere nestgenoten, dat scheelt mij een hoop werk.

Niet zachtzinnig

In het filmpje kuuk van duif geplukt is te zien dat het gretige en hongerige kleinste kuiken door de lucht wordt geslingerd. Moeder lijkt niet erg zachtzinnig en met genegenheid met haar jongste spruit om te gaan. Bij mensen zou de kinderbescherming wellicht in het geweer komen, maar bij vogels bestaat zoiets niet. Ze moeten het doen met de wetten van de natuur. En die bepalen dat hetgeen minder levensvatbaar is ten dode is opgeschreven. Toch zie je het kleintje nog strijden, vol levenslust. Bij uithuisplaatsing zou hij zeker een kans hebben. Bij Beleef de Lente wordt daar niet voor gekozen. De natuurlijke loop der dingen is het uitgangspunt. Daar kunnen wij mensen weer van leren, en leren relativeren.

Vroege vogels

Rond zonsopgang, tegenwoordig even na zessen, zoals in de tweede helft van het filmpje zwart kuiken, is het lokale vroege ochtend vogelkoor goed te horen; koolmees, winterkoning, zwarte kraai, en roodborst. Juist dan lijkt in het oehoenest ook meer activiteit te zijn. Die overgang van nacht naar dag is misschien wel het mooiste stukje van een etmaal, zonde om te missen. Leven op het ritme van de natuur, ik kan het iedereen aanraden.

Oja, en dat zwarte kuiken, lijkt me een duivelskopje, oftewel een meerkoetje.


Ohoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Ohoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs