Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kansen om te grijpen

Wim van Nee, STORK | vrijdag 12 juli 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 902x

Nog nooit van het nest af geweest, nog nooit zelf gevlogen en dan kunnen ze het gewoon ineens. Alsof ze nooit anders hebben gedaan vliegen ze, zweven ze rond en weten ze het nest feilloos terug te vinden. Nog wel wat oefenen met landen en af en toe een misser maken...

De wereld ligt open, maar wel één die vol zit met gevaren en risico's. Een wereld die gedeeld moet worden met onvoorstelbaar veel ander leven. Ze krijgen gelijk te maken met indirecte gevaren zoals het verkeer. Als ze op trek gaan, ligt er een direct en gericht gevaar op de loer, de jacht. Ook voor onze Gennepse jongen ligt de overlevingskans op een procent of 15.

Knokken

Maar als ze overleven, dan nemen de kansen en mogelijkheden toe. Als ze over twee of drie jaar terugkomen, gaan ze op zoek naar een eigen nestplaats. Misschien moeten ze ervoor knokken met een ander, misschien vinden ze een hele nieuwe plek.

Overal waar eten is

Om te overleven moet er goed gegeten worden. Vogels zijn overal waar eten is. Zwaluwen vangen talloze muggen, roeken en ooievaars eten emelten uit de weilanden en kauwtjes ruimen na een marktdag het centrum van Emmen weer op. Zo zijn ze ook nog voor ons aan het werk.


Mensen en dieren hebben meer overeenkomsten dan het soms lijkt. We hebben allemaal

gevaren om te trotseren,
risico's om te nemen,
mogelijkheden om te benutten
en kansen om te grijpen...

 

Wim van Nee
STORK


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs