naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Eerste vliegoefeningen jonge huiszwaluw   *   Hoe zal het de jonge vogels vergaan in deze tropische dagen?   *   Vierde zwaluwjong groeit als kool   *   Vandalen? Of gewoon slimme vogels..   *   Voor alle vaders❤️
Toon alle blogs & vlogs

Door Martin Vink
Vogelwerkgroep Gemert

Jonge slechtvalken Breda geringd

Martin Vink, Vogelwerkgroep Gemert | dinsdag 8 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 405x

De vier jonge slechtvalken op de Luchtmachttoren in Breda zijn dinsdagmiddag 8 mei geringd. Daarbij zijn ze ook gemeten en gewogen, en daaruit blijkt dat we dit jaar te maken hebben met 2 vrouwen en 2 mannen.
In de zak

Twee mannen en twee vrouwen

De 2 oudste kuikens (ERT en EAE; nu 21 dgn, ) zijn beide mannen. De jongste kuikens (CRV en AXX, nu 18 en 20 dgn) zijn de vrouwen. De mannen hebben de langste vleugels, vleugellengte is een goede indicator voor de leeftijd, en daarbij relatief korte pootjes en een lager gewicht (610 en 620 gram, vrijwel even zwaar dus).

Mannen blijven bij roofvogels kleiner dan vrouwen. Beide vrouwen zijn veel zwaarder, terwijl hun kortere vleugels aangeven dat zij toch echt nog jonger zijn dan hun broers. De zwaarste vrouw woog maar liefst 820 gram. Dat is nog wat zwaarder dan Toots, de onfortuinlijke dame die vorig jaar uitvloog, terwijl die toen al een paar dagen ouder was.

De jongen zijn in zeer goede conditie

De kuikens groeien goed, ze zaten goed in de veren en waren goed op gewicht. En ze hadden net een dikke prooi gekregen, want drie kuikens hadden een propvolle krop. Dat ze net gevoerd werden, bleek ook toen de kast benaderd werd om de kuikens te gaan halen. De vrouw bleek in de kast te zitten en de jongen te voeren! De ringers waren er niet op verdacht, dus de vrouw schoot door de vingers van de ringer heen de kast uit. Het heeft wel een grappig filmpje opgeleverd!

De jongste telg heeft de meest aansprekende kleurring: A-XX. Dit is dus een vrouw. De andere dame, C-RV is gelijk ook de grootste van het gezelschap, ondanks dat ze de op-één-na jongste is. De oudste valk dit jaar is E-RT. Zijn broer E-AE is slechts een paar uur jonger, maar is wel de kleinste van het stel.

Na het meten en ringen werden de kuikens weer voorzichtig teruggezet in de kast waar ze konden uitrusten van dit avontuur. Een tijdje later komt ma slechtvalk weer met een duif waarmee ze de jongen gaat voeren, alsof er niets gebeurd is. Ook dat is terug te kijken in dit filmpje.

De ringer en vrijwilligers

Dit alles weten we dankzij Peter van Geneijgen, die net als vorig jaar de kuikens voor ons heeft gewogen, gemeten en geringd. Hij doet dat bij een groot deel van de slechtvalken in Nederland. Marlon de Haan heeft voor Beleef de Lente een vlog gemaakt van de ring-sessie. Dit jaar zijn we ook vergezeld door Raymond van Breemen van de West-Brabantse Vogelwerkgroep, die in 2009 het goede idee hadden om een slechtvalkenkast op de Luchtmachttoren te plaatsen.

Het team van de slechtvalken uit De Mortel heeft vorig jaar een camera in de nestkast geplaatst en de streaming naar BDL opgezet. Vogelman Jan Verhoeven van de vliegbasis Eindhoven heeft de camera schoongemaakt en alle prooiresten uit de nestkast verzameld. De verzamelde prooiresten worden nu uitgezocht, de duivenringen afgelezen en dat zal een mooi overzicht gaan geven van wat de valken precies hebben gegeten tot nu toe.

De camera is dus weer mooi schoongeboend (zolang het duurt...), dus geniet van het schouwspel de komende weken.

Karen Krijgsveld
KLu | C4ISR | Bureau Natuur

Links de twee mannen en rechts de vrouwtjes


Vogelwerkgroep Gemert

Vogelwerkgroep Gemert is eind 1988 opgericht door een aantal enthousiaste vogelaars. Het werkgebied van de VWG Gemert omvat de voormalige gemeente Gemert, bestaande uit Gemert, Handel, De Mortel en Elsendorp. De VWG heeft o.a. de volgende doelstellingen: - beschermen en inventariseren van de in het werkgebied voorkomende vogels - plaatsen, controleren en schoonhouden van nestkasten, -wanden - weidevogelbescherming - Biotoopverbetering i.s.m. de gemeente - geven van voorlichting aan belangstellenden - organiseren van vogelwandelingen en lezingen - opze Bezoek de website van Vogelwerkgroep Gemert


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht