Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Jonge merels. Foto: Rob Stoeltje.

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Jonge jonge wat een jongen

Bart Franken | vrijdag 23 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 205x

Het is de laatste tijd druk met hangjeugd rondom de vijver, er is behoorlijk wat jong grut te zien bij onze webcam.

Het succes van voortplanting is duidelijk als de jonkies na een intensieve training van het ouderlijk gezag uiteindelijk de vleugels uitslaan en de ouders (en bij sommige webcams ook de Beleef de Lente kijkers) achterlaten met het bekende lege nest syndroom... Klinkt dat ook herkenbaar voor jou als lezer?

Jonge vogels vliegen massaal uit

Ja... de lente heeft zijn werk weer goed gedaan. We zijn inmiddels met sneltreinvaart de zomer in gestuiterd en we hebben de langste dag van het jaar inmiddels weer gehad (ja mensen, de dagen worden vanaf nu weer steeds korter). Om ons heen zien we overal jonge vogels verschijnen in bossen, parken en tuinen. En zo zien we dat dus ook bij de vijver. Hoewel de eerste jonge vogels weer erg vroeg werden gemeld dit jaar (jonge gansjes bijvoorbeeld), begint het massala uitvliegen van nestblijvers* eind mei/begin juni. En dat resulteert in veel jonge vogels overal waar je kijkt. Vandaar dat we er ook zoveel kunnen tonen op Vijveroverzicht 20. Jonge heggemussen, jonge appelvink, jonge koolmeesjes, een jonge pimpelmees en een jonge merel. Mooi om te zien! En op Vijveroverzicht 21 zien we ook diverse jonge vogels waaronder roodborstjes en zwartkoppen. Wat een drukte bij de vijver!

* nestblijvers: vogelsoorten waarvan de jongen niet direct na het uitkomen op eigen kracht van het nest afkunnen en de ouders kunnen volgen. Zij moeten zich eerst ontwikkelen voordat ze kunnen uitvliegen (bijv. de merel). Bij een nestvlieder kunnen de jongen vrij kort na het uitkomen wel van het nest af en de ouders volgen (bijv. ganzen en de scholekster).

Jong geleerd...

Die jeugd weet alleen nog niet zo goed hoe ze zich moeten gedragen, dus na het uitvliegen blijven ze nog een tijdje rondhangen bij hun ouders, laten zich voeren en verwennen door pa en ma en gaan vooral ontdekken hoe ze straks op eigen benen moeten staan. 

Ik vind dat leuk om naar te kijken. Bij de vijver webcam, maar ook in mijn eigen tuin. En bij mijn eigen dochtertje, want in de enigzins onbeholpen manier waarop de jonge koolmezen vanaf 0:55 in Vijveroverzicht 20 proberen hun ouder na te doen bij het nemen van een bad, zo herken ik mijn eigen dochter toen we laatst naar het zwembad gingen... Ook zo'n lekker gestuntel! Het is dus erg vermakelijk om naar die jonge vogeltjes te kijken en te zien hoe ze alles langzaamaan ontdekken.

Kijken mag, maar aanraken?

Soms kom je een jonge vogel tegen op een onverwachte plek, bijvoorbeeld op de stoep in je tuin. Wat doe je dan? Vogelbescherming schreef eerder al een blog met tips en tricks over wat je doet met een gevonden vogeltje.

Geniet van al die mooie beelden met jonge vogels! 

 

~ Bart

jonge vink wordt gevoerd bij de vijver. Vijveroverzicht 21

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs