Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Je gelooft je ogen niet!

Ronald van Harxen, STONE | vrijdag 3 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1004x

Het lijkt erop dat de steenuilen in ons onderzoeksgebied rond Winterswijk een bijzonder goed seizoen tegemoet gaan. De uitkomsten van een korte ronde gisteravond waren bijzonder. Ronduit spectaculair was echter het aantal eieren dat Anita en Christien in een nest in Brabant aantroffen.

Brabantse nachten

Ik geloofde mijn ogen niet toen ik gisteren aan het begin van de avond een appje kreeg van Anita van Dooren, samen met Christien Hermsen een bijzonder actief steenuilendamesdubbel. Sinds 2007 zijn beide dames onder de naam 'Uilenvrouwkes' actief in de omgeving van Oisterwijk in Brabant waar ze jaarlijks vele tientallen nestkasten controleren. Op het appje telde ik 11 eieren. Ik wreef mijn ogen nog eens een uit, maar het waren er echt 11. Een onwerkelijk hoog aantal. Anita schreef erbij dat ze zelf ook van verbazing achteroversloegen toen ze aan het tellen kwamen. In de kast bevonden zich echter 3 uilen, 2 vrouwtjes en 1 mannetje. De eieren zijn waarschijnlijk van beide dames afkomstig. Hoe kansrijk zo'n nest is, is de vraag. De dames (Anita en Christien bedoel ik) blijven het echter nauwgezet volgen. Een nest met 11 jongen op uitvliegleeftijd zou wereldnieuws zijn. Voor de man in kwestie breken zware tijden aan. Ik geef het je te doen: 2 dames en 11 koters onderhouden; 13 hongerige magen te voeden. Brabantse nachten nachten moeten wel lang zijn. Je zou medelijden met hem krijgen. 

4,39 gemiddeld

Nog even terug naar ons eigen gebied. De voorlopige gemiddelde legselgrootte bedraagt op basis van 54 legsels 4,39. Het is een voorlopig getal, we moeten nog een flink aantal nesten. Als gisteravond een voorbode was van wat ons vandaag te wachten staat, dan gaan we een record breken. Bij 8 legsels telden we achtereenvolgens 5, 5, 7, 5, 6, 5, 5 en 5 eieren, een gemiddelde van 5,43 per nest. Onwaarschijnlijk hoog. Vooral het legsel met 7 is bijzonder. Het is het 4e 7-legsel in onze historie, maar slecht 1 keer kwamen alle 7 eieren uit en volgen alle 7 jongen succesvol uit. Erg benieuwd of dit koppel dat weet te herhalen. 

Wat gaat Aalten doen?

Per deelgebied zien we wel frappante verschillen. In de omgeving van Meddo en Huppel bedraagt de gemiddelde legselgrootte 'slechts' 3,93 rond Lievelde, Zieuwent en Harreveld 4,43 en in Brinkheurne en Woold dus 5,43. Vandaag staat Aalten op de agenda. We zijn superbenieuwd hoeveel eieren we gaan aantreffen. Zondag leest u het in mijn blog.

Op de foto: De Uilenvrouwkes Anita en Christien in 2011, maar dan in ongekeerde volgorde (Christien l en Anita r).


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs