Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Jaja, daar issie dan eindelijk! Welkom Kuiken 1!

Bernice Goffin | woensdag 12 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 490x

Zo, ons geduld is eens flink op de proef gesteld zeg! Het duurde maar en duurde maar, eigenlijk hadden we zondag al het eerste kuiken verwacht. Maar ons geduld wordt beloond: kuiken 1, ofwel K1, zag vanochtend eindelijk het levenslicht!
De eierschaal is hét teken: K1 is geboren!

Mama, ik kom eraan!

Zoals ik in mijn vorige blog al noemde waren er al een tijdje aanwijzing dat er een kuiken aan leek te komen. Echt harde bewijzen, zoals piepende eitjes of gaatjes in eieren, bleven echter uit. Tot we dinsdagavond dan tóch opeens zachtjes een eitje hoorde piepen. K1 was onderweg! Hij/zij heeft nog een hele nacht moeten strijden om uit het ei te komen, maar vanochtend was de strijd dan eindelijk voltooid: vrouw mikte een eierschaal uit het nest en het gepiep was duidelijker dan ooit. Nu zien we het kleine donsbolletje af en toe onder vrouw wriemelen als ze opstaat.

 

K1 uit ei2?

De komst van K1 duurde veel langer dan verwacht. Het is dan ook waarschijnlijk dat deze kleine niet uit ei1 is gekomen, maar uit ei2 (of zelfs ei3). De rest van de eieren zouden met tussenpozen van ongeveer 2 dagen uit moeten komen. Over circa 2 weken zullen we dus pas weten hoeveel eieren er nou daadwerkelijk uitkomen. Dan kunnen we een voorzichtige inschatting maken van welke eieren uit zijn gekomen en welke niet.

 

Ingebouwd voorraadje

We zullen de komende dagen gaan zien dat vrouw kerkuil het kuiken zal voeren met minuscule stukjes vlees. Dat kan in het begin nog wat stroef verlopen: voor vrouw kerkuil is het ook nog allemaal een leerproces en het voeren van zo een klein frummeltje vergt uiterste precisie. Maar geen paniek: het kuiken kan zeker de eerste 24 uur nog vooruit op de voedingsstoffen die het uit het ei mee heeft gekregen. Geen probleem dus als het voeren eerst nog wat stroef verloopt. Vrouw kerkuil zal het binnen een paar dagen doorkrijgen.

 

Een uniek gezinnetje

Wat is het genieten van dit unieke kerkuilkoppel! Man kerkuil toont ongewoon veel interesse in de eitjes en in het piepjonge kuiken. Hij komt constant kijken bij vrouw en heeft zelfs al enkele keren een eitje gekeerd (per ongeluk of expres? Geen idee). Ik heb nog nooit een man kerkuil gezien die zo veel interesse heeft in zijn kroost. Nu mag hij die interesse om gaan zetten in motivatie om extra veel muizen binnen te halen voor zijn gezinnetje. De komende tijd gaat voor ons absoluut genieten worden!

 

En de winnaar van de uit-het-ei-poll is…

Nouja… Eigenlijk zat iedereen er faliekant naast voor het eerste ei, dat waarschijnlijk niet is uitgekomen. Als we er vanuit gaan dat ei2 nu is uitgekomen is de eer aan chatter Piety! Maar daar kunnen we nog wat meer over zeggen als alle overige eieren uit zijn.  

Daar is het kleine donsbolletje dan

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs