Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Ja.....een ei!

Arda van der Lee, STORK | donderdag 23 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 974x

Het eerste ei is gisteravond laat gelegd, één dag na het begin van de lente. Vandaag lopen 2 trotse ouders te tutten op het nest rond hun ei. Voorzichtig stappen ze rond en schikken wat aan het nestmateriaal.

Ooievaars gaan niet direct broeden. Ze wachten daarmee tot het tweede ei er is. De eieren worden om de dag gelegd, dus morgen(avond) kunnen we iedere keer als het vrouwtje opstaat hoopvol in het nest gluren. 

Vanaf het tweede ei  is het belangrijk dat de eieren niet meer afkoelen. Om de beurt zullen man en vrouw ongeveer 33 dagen lang de eieren warm houden. Nu bestaat hun zorg vooral uit het brengen van zacht nestmateriaal, dat heel zorgzaam rond het ei wordt geschikt. Ze gaan wel zitten op het nest, maar echt broeden is dat nog niet.

Het heeft altijd iets vertederends; met die lange poten en lange snavels zo voorzichtig met dit kostbare ei.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs