Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Jaarsamenvatting slechtvalken

Erik Petersen | maandag 1 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 201x

Dit verslag zou eigenlijk geplaatst moeten worden in juni of juli van dit jaar en met een karrevracht vol met uitgevlogen kuuks en verzorgende ouders. Niets is helaas minder waar. We nemen vroegtijdig afscheid van onze gevleugelde vrienden, maar het is tot ziens en niet vaarwel! Tot volgend jaar!

Introductie:

Het seizoen is eigenlijk in één woord samen te vatten en dat woord is.... jammer, spijtig, interessant, leerzaam, vermakelijk en bijzonder. Ik hoor u nu zeggen.... dat zijn toch meerdere woorden en ja, dat klopt. Het jaar 2023 is in één woord niet te vatten. Van een zeer hoopgevende start in Amsterdam en een iets haperende start qua cams bij De Mortel zaten we er klaar voor. Laat die tsunami aan kuuks maar komen en met de kakelverse nieuwe valkensetjes moet het toch echt goed gaan komen. Helaas was de natuur onverbiddelijk, maar hebben we deelgenoot kunnen zijn van het soms harde leven van de natuur. Slechtvalken kunnen niet even naar de huisarts of naar een ziekenhuis voor advies. Nee.... onze slechtvalken moeten het zelf doen en het komt zoals het gaat. Ik neem u mee naar beide locaties en laat onze gevleugelde hoofdrolspelers nog even de revue passeren.

Het Rijksmuseum:

Een splinternieuw koppel heeft de plek overgenomen van NS en BVE. De nieuwe Amsterdamse hoofdrolspelers heten V (geen ringnummer, dus V als afkorting voor vrouw) en BTR. En wat ging het als de brandweer. In no time hadden we drie eieren, maar in no time waren dat er weer 0. Wat is er toch aan de hand? Zijn ze ziek, is er een gebrek aan kalk, zijn de steentjes goed of was er wat anders aan de hand? De camera's gaan uit, maar achter de schermen werd er steeds gekeken en het wonder geschiedde. En.... tada.... niet veel later zien we daar weer een ei op de opengezette cams. Rap worden nog even de steentjes vervangen, want je weet maar nooit, en het elimineren van één van de mogelijke oorzaken is altijd goed. En het blijft niet bij één ei, nee het zijn er uiteindelijk 4 geworden, die ook allemaal helaas werden opgegeten. We hadden nog hoop op een Re(i)mi, maar halverwege de broedtijd moest deze hetzelfde lot ondergaan als zijn 6 ovale voorgangers.

De Mortel

Al jaren de vaste cam bij BDL, maar dit jaar met een kakelvers nieuw en weet u het nog, internationaal koppel. Onze kloeke man van Nederlandse komaf BUS had een Duitse Fraulein genaamd 4NL aan de slechtvalkhaak geslagen. En wat zaten wij aan de digitale beeldbuis gekluisterd, want wat we zagen was hoopgevend tot in het kwadraat, en alles leek volgens het slechtvalkenboekje te gaan. BUS bracht de ene prooi na de ander, paringen waren er ruim voldoende, het weer was goed, de kast/steentjes waren goed en niets stond een kast vol met eieren in de weg. Hoge verwachtingen gingen over naar hoop en van hoop uiteindelijk naar berusting, van geen broedsel dit jaar. De speculaties over de oorzaak was dagelijks onderwerp van gesprek en dat, beste lezers, was niet alleen in de chat, maar ook achter de schermen. Dat er iets aan de hand is dat mag duidelijk zijn, maar we zullen er nooit achter komen als we geen onderzoek kunnen doen. We houden het achter de schermen in de gaten, maar we verwachten geen nadere informatie. Het is zoals het is.... en was. Het is en blijft De Mortel.

Met dank aan.....

Het doek is gevallen, de zaal loopt leeg en de cams gaan uit op dinsdag 2 mei om 12:00 uur. Ik heb dan nog even tijd om wat dankwoorden uit te spreken. Allereerst en niet in het minst wil ik Martin van VWG en Het Rijksmuseum bedanken voor de verzorging van deze unieke beelden. We hadden dit jaar weinig last van de vervelende hop en dat is wel eens anders geweest. Dan mijn dank aan alle OZ'ers. Met militaire precisie en met de nauwkeurigheid van een Zwitsers horloge werden alle zaken bijgehouden. Speciale dank gaat uit naar knuffeltje en thaibird, maar ook aan alle nadere noeste bijhouders. En dan even een ""wij van WC-eend" dingetjes. Ik wil team slechtvalken bedanken voor dit jaar. Louis, Aaltje, Marieke, Margot, Martin en mod 6 en mod 9. Dank jullie wel.

Afsluiting

Dat was het voor dit jaar. De ganzenpen kan opgeborgen worden en de inktpot kan weer in de kast. Maar volgend jaar komen de slechtvalken keihard terug en willen wij een batterij aan kuuks. Dank voor het lezen van de samenvattingen. Ik heb dit met veel plezier gedaan. Tot volgend jaar en tot ziens en geen vaarwel. Carpe diem!

Lege kast syndroom!

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs